Så hyllas polisen efter insatsen i Göteborg

NYHETER

35 gripna och två skadade.

Det blev facit efter nazistdemonstrationen i Göteborg.

Kravallerna som många befarade uteblev och nu hyllas polisen.

1 av 2 | Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter demonstrationen som inte var tillståndsgiven den 17 september fick Göteborgspolisen ta emot kritik för att den inte stoppades.

– Polisen hade ingen beredskap eller bemanning för dessa oanmälda situationer, säger en källa.

– Ni skrev i Aftonbladet att polisen inte gjorde några försök att upplösa demonstrationen. Nej, det var på grund av underbemanning. Polisen hade varit i direkt underläge.

Efter dagens insats får polisen dock mycket beröm.

Den tidigare inrikesministern Anders Ygeman twittrar:

Också Aftonbladets läsare hyllar polisinsatsen:

”Snyggt jobbat idag, alla poliser!!!”, ”Fantastisk insats av polis och myndigheter!” och ”Bra jobbat av polisen att ta dessa extrema grupperingar utan att låta det eskalera mer, jag är stolt över svensk polis”, skriver några av dem.

”Inte planerat”

Polisen själv känner sig nöjda med insatsen.

– Vi har planerat för demonstrationen under lång tid och gjort scenarior för flera olika situationer och vi har lyckats. Förutsättningarna var inte de bästa, säger Stefan Gustafsson som är presstalesman för Göteborgspolisen.

Men han är samtidigt självkritisk:

– Vi hade önskat att kunna slippa använda våld överhuvudtaget men i en stad som Göteborg är det oundvikligt att två grupperingar någonstans kommer att stöta ihop och vi kan inte stänga ner hela stan.

Polisen stoppade NMR redan innan själva demonstrationen när nazisterna försökte ändra färdväg. Därefter hölls de instängda av polis i flera timmar innan de eskorterades bakvägen tillbaka till en parkering i Mölndal.

– Det var inte planerat, vi visste inte att de skulle försöka bryta sig förbi polisen. Vi kunde också mota dem som försökte komma närmare NMR. Jag är väldigt nöjd och stolt över den svenska polisen, säger Thomas Fuxborg vid Göteborgspolisen till Aftonbladets reporter Oskar Forsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM