Orkanen Maria

Trump kallar orkanen Maria ”ingen riktig katastrof” – och kastar hushållspapper

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Efter hård kritik besökte president Donald Trump slutligen orkandrabbade Puerto Rico – två veckor efter orkanen Marias framfart.

Han påpekade då att Maria inte var någon ”riktig katastrof”, att ön ska vara ”stolta över det låga dödsantalet på bara 16 personer” samt kastade ut hushållspapper till de nödställda och hemlösa öborna.

Samtidigt lovar presidenten nu att avskriva Puerto Ricos skulder.

Orkanen Maria, som drog in över Puerto Rico för drygt två veckor sedan och bara en vecka efter orkanen Irma, var den värsta stormen på 90 år.

Under tisdagen besökte president Donald Trump tillsammans med hustrun Melania ön – som är en självstyrande del av USA – för att ta del av de pågående hjälp- och räddningsinsatser.

Besöket var ett sätt för presidenten, som fått kritik för att räddningsinsatsen på ön varit för liten och för långsam, att visa att ön prioriteras av regeringen, och att man inte har glömt bort de 3,4 miljoner amerikanska medborgarna som bor där – men som inte har rösträtt i det amerikanska presidentvalet.

Trump: Budgeten satt ur spel

Fortfarande råder matbrist på ön och många är utan el. 3,4 miljoner människor har inte tillgång till rent vatten och 9 000 har förlorat sina hem.

Skadorna som orsakats av orkanen uppskattas till 90 miljarder dollar. Något som president Trump menar satt ”budgeten ur spel”.

– Jag hatar att säga det här, men ni har satt vår budget ur spel. Men det är okej, vi har räddat en massa liv, sa Trump under ett tal på tisdagen.

Trump har även fått mycket kritik för att han vid upprepade tillfällen efter orkanens framfart påpekat att Puerto Rico är skyldigt 72 miljarder dollar.

Något som han nu påpekar att man kommer radera.

– Vi måste titta på deras hela skuldstruktur. De är skyldiga en massa pengar till dina vänner på Wall Street och vi kommer att bli tvungna att radera den. Ni kan säga adjö till de pengarna, jag vet inte om det är Goldman Sachs, men ni kan vinka adjö till dem, säger Trump i en intervju med Fox News reporter Geraldo Rivera.

”Ingen riktig katastrof – borde vara stolta”

Trump påpekade även att myndigheterna borde vara ”stolta” då dödstalen inte var lika höga som vid ”en riktig katastrof” som orkanen Katrina 2005.

– Om du ser på en riktig katastrof som Katrina, och på de hundratals och åter hundratals människor som dog – hur stort var ert dödsantal? Sexton. Ni kan vara väldigt stolta, sa Trump.

Detta trots att en talesperson för guvernören Ricardo Rosello meddelade att dödssiffran för de omkomna efter orkanen Maria mer än fördubblats till 34.

Även läkare har varnat för att dödstalet kan komma att stiga då risken för sjukdomar är stor samt att sjuka människor inte har tillgång till mediciner.

Trump har tidigare fått kritik för att han läxat upp huvudstaden San Juans borgmästare Carmen Yulín Cruz när hon bad om hjälp, och kallade puertoricaner otacksamma som vill ”att allt ska göras åt dem”.

Även Trumps tillförordnade inrikessäkerhetsminister Elaine Duke fick motta massiv kritik efter att hon kallat krisen på ön för ”en bra nyhetsstory”

Kastade ut toalettrullar till hemlösa

Under det fem timmar långa besöket passade Trump även på att besöka ett hjälpcenter där han kastade rullar med hushållspapper åt hemlösa öbor.

Trumps pappers-kastande har diskuterats flitigt på de lokala radiostationerna som menar att handlingen var förödmjukande och förolämpande mot de människor som nyss förlorat sina hem i katastrofen.

Dock reagerade flera positivt och tyckte situationen var underhållande.

– Han är en karaktär. Det är bara sådan han han är. Alla tyckte att det var roligt och ändå var han bara här i några minuter, säger Natisa Marrero, en administratör inom kyrkan, till The Telegraph.

Under tisdagen besökte Trump även guvernören för Jungfruöarna, Kenneth Mapp, som också drabbats hårt av Marias framfart.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Desperata stormvarningen: ”Evakuera – eller dö”

ÄMNEN I ARTIKELN

Orkanen Maria

Puerto Rico

Donald Trump