Svenska Annie, 30, hittades mystiskt död på en strand i Skottland

”Vi vill ha en grundlig polisutredning”, säger Annies mamma

På morgonen den 4 december 2005 hittades Annie Börjesson, 30, död på en strand i Skottland.

Självmord, sa skotsk polis.

Mord, säger Annies mamma som i 14 år har försökt få fram sanningen om vad som hände hennes dotter.

Nu får hon hjälp av en ny Sky News-podd.

Hon låg med ansiktet ned i sanden, klädd i en topp, jeans och gymnastikskor.

Bredvid henne låg hennes jacka och hennes bag med kläder och två låneböcker, som hon skulle lämna tillbaks till biblioteket i Skövde.

Hundägaren som hittade henne den där gråkalla söndagsmorgonen för 14 år sedan trodde först att han såg en kvinna som – märkligt nog – låg och solade på den långgrunda stranden i Prestwick i Skottland.

Men Annie Börjesson, 30, var död.

Avskrevs som självmord

Sent på kvällen samma dag knackade tre poliser och en präst på hemma hos Annies föräldrar i Tibro i Västergötland.

Så började mardrömmen – som pågår än i dag.

Redan dagarna efter avskrev polisen i Skottland Annies död som självmord, genom drunkning, utan att vad det verkar ha granskat fallet närmare.

Det vägrar Annies mamma, Guje Börjesson, tro på.

Hon – och många med henne – är övertygad om att Annie blev mördad. Varför – och av vem – vet de inte, men mördad är de säkra på att hon blev.

Och det finns mycket som pekar i den riktningen.

”Vi har gjort allt”

I 14 år har familjen kämpat för att Annies död ska granskas ordentligt – utan att få gehör, varken från skotska eller svenska myndigheter.

Men nu vänds fallet ut och in i en podd av den brittiska nyhetsjätten Sky News.

I ett halvår fick de kämpa för att få familjen hemma i Tibro att ställa upp och än en gång gå igenom allt.

Nu hoppas och väntar Annies mamma på att det kanske – äntligen – kan leda till något nytt.

– Vi väntar på en grundlig polisutredning. Vi har gjort allt vi kan – nu är det upp till andra att föra detta vidare, säger hon.

Mer varken orkar eller vill hon säga i nuläget.

CIA-spåret

En av de teorier som Sky News tar upp i podden är att svenska Annies död kan ha ett samband med CIA:s hemliga verksamhet på flygplatsen i Prestwick vid den här tiden.

En framträdande amerikansk journalist vid namn Kristina Börjesson – en namne till Annie, som egentligen hette Annie Kristina Börjesson – hade undersökt det CIA visade sig syssla med på Prestwick: hemliga flygningar av misstänkta terrorister.

Kan svenska Annie av misstag ha förväxlats med Kristina Börjesson – eller kan hon ha sett eller hört något hon inte borde? undrar Sky News i podden.

Det spåret verkar dock inte Guje Börjesson tro så mycket på. Hon har sökt men inte funnit något som styrker den teorin.

– Det kan vara en svartsjuk pojkvän, det kan vara vad som helst, säger hon i podden.

Älskade Skottland

Annie Börjesson var en glad, utåtriktad och framåt ung kvinna. Hon var en mycket duktig simmare, med långt, tjockt, blont hår ända ned till midjan.

Redan hösten 2003, under en resa till Skottland, förälskade hon sig i landet och bestämde sig för att åka tillbaka.

Hösten 2004 återvände hon för att plugga engelska i Edinburgh. Våren därpå fick hon en praktikplats på The Scotch Whiskey Heritage Centre i Edinburgh och stannade till augusti 2005.

I oktober åkte hon tillbaka för att söka efter ett fast jobb – hon gav sig själv tre månader. Hittade hon inget skulle hon återvända hem till Sverige.

Hon bodde på samma lägenhetshotell i Edinburgh där hon hyrt rum hela tiden. Hon trivdes där – och hon trivdes att umgås med andra som hon träffade där.

Var orolig

Helgen när hon hittades död hade hon planerat att köpa en standbybiljett hem till Sverige, hon hade till och med bokat tid hos sin frisör hemma – den enda som fick röra hennes långa hår.

Men hon skulle tillbaka till Edinburgh och hade betalat en månad i förskott för rummet – och köpt ett kort till simhallen, där hon brukade träna.

Den sista tiden agerade hon dock annorlunda – det var något som oroade henne.

Hon ringde flera gånger hem till sin bror i Sverige och frågade saker som hur någon kan spåra det man skriver på internet. Hon – eller någon annan – hade kastat alla mejl och raderat kontakter, visade det sig efter hennes död.

Hon ville plötsligt inte heller att familjen skulle ringa till hennes mobil eller telefonen i lägenheten – eftersom någon kunde höra samtalen, förklarade hon.

Istället ringde hon från en telefonkiosk ute på gatan.

Det märkliga beteendet tolkar familjen som att hon levde under någon form av hot.

Syns på övervakningsbilder

Lördagen den 3 december tyder allt på att Annie tog tåget via Glasgow till flygplatsen i Prestwick. Klockan 14.15 försöker hon ta ut pengar på stationen i Glasgow, men nekas – hon saknar täckning.

En timme senare, klockan 15.15, syns hon på övervakningskamerorna på flygplatsen i Prestwick.

Först när hon går igenom hela hallen och ut mot parkeringen.

Fem minuter senare kommer hon tillbaka – hon ser arg ut – och försvinner samma väg som hon kom.

Hon bär på sin bag, med kläderna och låneböckerna som hon ska lämna tillbaka till biblioteket. Av allt att döma har hon planerat att flyga hem.

Både på kvällen och morgonen därpå gick det flyg till Sverige.

Och varför skulle hon annars släpa på böckerna?

Håret var kapat

På bilderna från övervakningskameran syns att Annie bär en röd och vit fleecetröja under jackan.

Trekvart senare fångas en person som tros vara Annie av en övervakningskamera på stationen i Prestwick.

Vid 16-tiden ser två män en person, som de tror kan vara Annie, på Prestwick Beach, samma strand där hon hittas död klockan 08.23 nästa morgon.

När Annie två veckor senare kom hem till Sverige i en kista reagerade både begravningsentreprenören och hennes familj med bestörtning.

Hennes långa, tjocka hår var kapat – i fem till 15 centimeter långa testar istället för att, som det brukade, nå till midjan.

Hon hade också flera blåmärken och skador på kroppen, bland annat ett stort blåmärke på höger tinning och två kvadratiska märken, som av fingrar, på höger arm.

Inget spår av havsvatten

Vid en andra obduktion i Sverige upptäcktes också att Annie inte hade några som helst spår av havsvatten i kroppen – vilket hon borde ha haft om hon drunknat.

Om hon skulle ha tagit livet av sig där skulle hon dessutom ha varit tvungen att vada en bra bit – så långgrunt var det.

Och om hon drunknade där – hur kommer det sig då att hennes väska och jacka hittades intill kroppen?

Varför hade hon i så fall tagit av sig jackan – vart tog den röda och vita fleecetröjan vägen som hon hade på sig på flygplatsen?

Många frågetecken

Från flygplatsen till stranden där Annie hittades är det gångavstånd.

Men hur kom hon dit?

Och varför?

Och om hon hade planerat att ta sitt liv, varför tog hon med sig låneböckerna, betalade förskottshyra och köpte nytt kort till simhallen?

Frågorna är, efter 14 år, fortfarande lika många – om inte fler.

Kanske kan Sky News i sin podd komma en bit längre än vad polisen i Skottland gjorde den gången – för Annies familj är det ändå ett halmstrå.

Hennes mamma har aldrig gett upp hoppet om att en dag få svar på frågan:

Vad hände Annie?

Publisert:

LÄS VIDARE