Weinstein åtalad för nya sexbrott – på första rättegångsdagen

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Harvey Weinstein, 67, åtalades på måndagen i Los Angeles för ytterligare sexbrott – bland annat våldtäkt.

Beskedet kom bara timmar efter att rättegången mot den tidigare Hollywoodproducenten inletts i New York.

–Tiden har runnit ut för den djupgående tystnadskultur som har banat väg för förövare som Weinstein, sa skådespelaren Rosanna Arquette vid en demonstration.

Iklädd mörk kostym anlände Harvey Weinstein böjd över en rollator till domstolen på Manhattan på måndagseftermiddagen, svensk tid.

Utanför demonstrerade människor ledda av skådespelarna Rose McGowan och Rosanna Arquette, som båda anklagat Weinstein för sexuella övergrepp.

– Han såg feg ut. Han tittade inte på oss. Han tog inte ögonkontakt, säger en av demonstranterna, Sarah Ann Masse, som även hon anklagat den avpolletterade filmprofilen, till NBC News.

Våldtäkt på hotellrum

Harvey Weinstein är åtalad på fem punkter i New York. Bland annat misstänks han ha våldtagit en kvinna på ett hotellrum på Manhattan 2013 och för att ha utfört oralsex på en annan kvinna mot hennes vilja 2006.

Han nekar till anklagelserna med förklaringen att alla sexuella kontakter skett med samtycke. Skulle han fällas för det allvarligaste brottet riskerar han livstids fängelse.

Totalt har ett 80-tal kvinnor vittnat om att de utsatts för sexuella övergrepp av Weinstein, däribland många filmstjärnor. Anklagelserna bubblade upp hösten 2017 och blev drivande för Metoo-rörelsen.

Nytt åtal i Los Angeles

Kort efter att rättegången i New York inletts på måndagen åtalades filmmogulen i Los Angeles för ytterligare två sexbrott.

Där anklagas han för våldtäkt på en kvinna i Los Angeles i februari 2013 och sexuellt övergrepp på en annan kvinna dagen därpå i Beverly Hills. Båda händelserna ska ha skett på hotellrum.

”Vi tror att bevisningen kommer att visa att den åtalade använt sin makt och sitt inflytande för att komma åt sina offer och därefter begå våldsamma brott mot dem”, säger Jackie Lacey, distriktsåklagare i Los Angeles, i ett uttalande, enligt NBC News.

Skulle Weinstein så småningom dömas i Los Angeles riskerar han 28 års fängelse.

1 av 5 | Foto: JULIE JACOBSON/ AP/ TT NYHETSBYRÅN
Harvey Weinstein anländer till rättegången i New York under måndagseftermiddagen svensk tid.

”Djupgående tystnadskultur”

Den första rättegångsdagen i New York bestod mest av formaliteter. Under tisdagen börjar processen att utse en jury.

Utanför domstolen höll demonstranterna en presskonferens.

– När vi står här i början av ett nytt år och ett nytt decennium, har tiden runnit ut för sexuella trakasserier på arbetsplatser, sa Rosanna Arquette, enligt Reuters.

Stjärnadvokaten: ”Många törs inte”

Mimi Haleyi, en av de två målsägandena i New York, representeras av stjärnadvokaten Gloria Allred – som även företräder flera andra kvinnor som anklagat Harvey Weinstein.

Gloria Allred uppger i en lång intervju med Aftonbladet på plats i Los Angeles att rättegången kanske bara är början på Weinsteins juridiska plågor. Allred förklarar att hon gärna använder presskonferenser tillsammans med sina klienter för att skapa opinion och sätta skräck i motståndarna.

– Många törs inte säga vad de varit med om. De är rädda för att bli stämda om de säger vad de utsatts för. De är rädda för att inte få jobb. Rädslan håller kvinnor nere. När de övervinner rädslan och får stöd av en advokat tar de tillbaka makten över sig själva, säger advokaten i intervjun.

Publicerad: