Johnsons avtal illa ute – fortsatt nej från DUP

Arlene Foster avgörande för brexitbeslutet

avTT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson söker desperat efter stöd för sitt nya brexitavtal.

Men nordirländska DUP – med Arlene Foster i spetsen – vägrar att vika sig.

Därmed förblir brexitfrågan ännu olöst.

Det är med förmodat lätta steg som Boris Johnson återvänder hem efter en stor framgång i Bryssel, där han lyckats nå ett nytt brexitavtal med EU.

Men den brittiske ledaren kan inte andas ut än då han nu bara har ett dygn på sig att övertyga skeptiska parlamentsledamöter att rösta ja till avtalet.

Märkbart trött efter flera dagar av tuffa förhandlingar sade han sent på torsdagen att han är förvissad om att få grönt ljus. Men han saknar i nuläget majoritet för sitt avtal.

Oppositionspartierna har gjort tummen ner och även hans allierade i det nordirländska unionistpartiet DUP är missnöjda.

1 av 2 | Foto: AP
Arlene Foster.

”Kommer skada ekonomin”

Dess tio ledamöter kommer att rösta nej, säger partiets brexittalesperson Sammy Wilson. DUP kommer dessutom att försöka övertyga andra ledamöter att följa partiets exempel, tillägger han.

– Vi anser att det kommer att påverka Storbritanniens sammanhållning, elda på nationalistiska stämningar i Skottland och skada Nordirlands ekonomi, säger Wilson.

Därmed ligger nu brexits framtid mer eller mindre i DUP:s och dess ledaren Arlene Fosters händer, vars barndom och uppväxt präglats av IRA:s våld.

Både hennes far och hon själv har hamnat mitt i skottgluggen under hennes uppväxt vilket eldade på den unge Fosters politiska engagemang.

Efter att först ha gått med i The Ulster Unionist party (UUP) lämnade Foster för unionistpartiet DUP.

2015 blev hon den första kvinnan att leda Nordirland och 2016 var Foster en stark förespråkare av Brexit – trots att hon och partiet vill förbli britter.

Kan behöva skjuta upp datumet

Och just frågan om Nordirland har varit den svåraste nöten att knäcka under förhandlingarna.

Det nya avtalet innehåller en ny lösning för att hålla gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland öppen efter brexit. Men DUP vill inte acceptera att detta i stället innebär att tulldeklarationer ska göras i hamnarna mellan den irländska ön och det brittiska fastlandet.

Om underhuset röstar ner avtalet i den extrainsatta omröstningen på lördag är Johnson förpliktigad att skjuta upp datumet för det brittiska utträdet ur EU, den 31 oktober – vilket han dock lovat att inte göra.

PODD Detaljen som kan fälla nya brexitavtalet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om det nya avtalet, med Nicholas Aylott.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM