Minst sju döda och många smittade på äldreboenden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu sprider sig coronasmittan till äldreboenden runtom i Sverige.

Flera äldre personer på boendena har dött av covid-19.

Det är de äldsta över 70 år som Folkhälsomyndigheten i första hand vill skydda mot coronaviruset, eftersom risken för svår sjukdom och dödlighet vid smitta är kraftig förhöjd i denna grupp.

Men nu sker det som många fruktat.

Nu sprider sig coronaviruset på äldreboenden runtom i landet. Där bor våra äldsta, sköraste och sjukaste.

Allt fler rapporter kommer om coronasmitta och dödsfall i covid-19 på äldreboenden.

Någon nationell statistik över hur många äldre som hittills smittats och dött i sjukdomen inom äldreomsorgen finns dock inte. Det uppger Folkhälsomyndigheten.

Coronasmittan sprider sig på äldreboenden runtom i Sverige.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronasmittan sprider sig på äldreboenden runtom i Sverige.

Ingen statistik från äldreboenden

De fall av coronasmitta som Folkhälsomyndigheten får information om rapporteras främst från det laboratorium som analyserat patientens prov samt behandlande läkare. Det uppger epidemiologen AnnaSara Carnahan.

– Men vi har ingen möjlighet att se hur många som kommer från särskilda boenden, säger hon.

Aftonbladet kan dock rapportera om minst sju dödsfall i covid-19 inom äldreomsorgen, utifrån officiella källor:

I kommunerna Älvkarleby (två fall), Borlänge, Solna, Karlskrona, Stockholm och Gävle.


Här är rapporter om konstaterad coronasmitta och dödsfall i covid-19 på äldreboenden och inom äldreomsorgen runtom i Sverige.

Observera att det kan finnas fler fall än dem vi redogör för.


Tallmons äldreboende i Älvkarleby kommun i Region Uppsala blev det första äldreboendet i landet med konstaterade dödsfall i covid-19. Där avled två personer helgen den 21-22 mars.

Flens kommun i Region Sörmland rapporterar att fyra personer (samt en anställd) på ett äldreboende i testats positiva för coronaviruset. Det uppger P4 Sörmland.

Salems kommun i Region Stockholm har rapporterat flera fall av covid-19 inom äldreomsorgen, enligt tidningen MittI. Kommunen vill dock inte uppge hur många smittade det rör sig om eller var dessa finns.

I Borlänge kommun i Region Dalarna har flera äldre drabbats av covid-19 inom äldreomsorgen. På två äldreboenden - Hessegården och Kungsljuset - samt bland personer med hemtjänst har smitta konstaterats.

I Borlänge har även en person på ett äldreboende avlidit av covid-19. Personen hade underliggande sjukdom och dog under onsdagen.

En kvinna i 80-årsåldern dog av covid-19 natten mot torsdagen på omvårdnadsboendet Fregatten i Karlskrona kommun i Region Blekinge.

I Solna stad i Region Stockholm avled en person på ett äldreboende i covid-19. Smittade finns nu på tre av Solnas tio äldreboenden.

Stockholms stad uppger att det finns flera konstaterade fall av coronasmitta på kommunens äldreboenden bland de äldre, och även bland personalen.

Ett dödsfall i covid-19 har inträffat på ett privat äldreboende i Stockholm i veckan, enligt bekräftade uppgifter till Aftonbladet.

På Hjortsbergs äldreboende i Falkenbergs kommun har sex äldre bekräftats smittade av coronaviruset. Två av dem vårdas på sjukhus i Region Halland. Boendet har nu satts i karantän och de 59 boende hålls isolerade på sina rum. Det meddelade kommunen i torsdags.

Enligt uppgifter till Hallands Nyheter ska det finnas oklarheter kring ett dödsfall med en 95-årig kvinna på boendet i Falkenberg i veckan. Trots feber och andningssvårigheter togs troligen inget coronaprov, enligt tidningen.

• En boende har avlidit covid -19 på äldreboendet Forellplan i Gävle kommun i Region Gävleborg, enligt bekräftade uppgifter från kommunen till Gefle Dagblad. En anställd på boendet bekräftades i förra veckan vara smittad av coronaviruset. Man testade då boende som uppvisade symtom. Flera äldre befanns vara smittade och en av dessa har nu dött.

Publicerad:

LÄS VIDARE