Bjarne, 76, fick se sin lägenhet brinna ned: ”Det är svårt att fatta”

Branden i flerfamiljshuset Silvergården i Landskrona har tvingat över 100 personer till evakuering.

En av dem är Bjarne Anderson, 76, som bott i Silvergården i 45 år.

– Det har inte riktigt gått in än, säger han till Aftonbladet.

Under dagen har en kraftig brand härjat i ett åttavåningshus i Landskrona. Branden utbröt på vinden och spred sig senare till lägenheterna på de översta våningsplanen.

I en fyrarumslägenhet på sjunde våning bodde Bjarne Andersen, 76. Han befann sig i lägenheten tillsammans med sin fru Eva när branden utbröt.

– Alla tv-apparater slocknade plötsligt. Då kände jag även att det luktade brand. När jag öppnade fönstret såg jag att brandkåren var på väg. Så det var bara att ta hissen ner, säger han.

Bjarne Anderson, 76.
Bjarne Anderson, 76.

Bott där i 45 år

Utanför på gårdsplanen fick han se sin bostad stå i lågor.

– Möbler, kläder, datorer... allt är nedbrunnet. Det är svårt att fatta. Som att det inte riktigt gått in än, säger Bjarne som bott i lägenheten sedan 1975.

Tillsammans med merparten av sina grannar i Silvergården har familjen Andersen blivit inhysta på Hotell Öresund i Landskrona. Där inväntar de nu besked om framtiden.

– Just nu väntar vi på att få information. Vem ska betala? Var ska vi bo? Tur att vi hade hemförsäkring i alla fall, säger han.

Branden utbröt i flerfamiljshuset i Landskrona på söndagen.
Branden utbröt i flerfamiljshuset i Landskrona på söndagen.

Släckningen fortsätter

Medan Bjarne och hans grannar väntar på besked så fortgår eftersläckningsarbetet på Silvergården. Vid 17-tiden hade räddningstjänsten börjat avveckla men behåller vissa resurser på plats för att bevaka utvecklingen.

– Planen är att stanna tills 09.00 imorgon. Det man vill säkerställa är att glödbränder inte blossar upp på vinden, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

På grund av rasrisk finns det ingen möjlighet för de som bor på de lägre våningsplanen att bo kvar under natten.

Söker ny bostad

För Bjarne börjar nu sökandet efter en ny bostad.

– Det brann ju för tre veckor sen inte långt härifrån. Så nu är vi över 200 personer som inte har någonstans och bo. Vi får hoppas på det bästa.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN