Skyfall försvårar räddningsinsats i Japan

Av: TT

Publicerad:
Räddningsarbetare i Kagoshima på ön Kyushu i sydvästra Japan.
Foto: AP/TT
Räddningsarbetare i Kagoshima på ön Kyushu i sydvästra Japan.

Cirka 50 personer befaras ha mist livet i översvämningarna i sydvästra Japan. Fler än 40 000 poliser, brandmän och frivilliga letar efter överlevare, men insatserna försvåras av ihållande oväder.

Sent på måndagskvällen, lokal tid, bekräftade myndigheterna att 14 personer omkommit på ett äldreboende i översvämningsdrabbade sydvästra Japan. Runt 50 personer kunde undsättas med båt, men flera rullstolsburna boende saknade möjlighet att sätta sig i säkerhet när vattenmassorna dränkte bottenvåningen.

Fler än 40 000 poliser, brandmän och frivilliga deltar i en massiv räddningsinsats. Fortfarande saknas tiotals personer efter helgens oväder och räddningsarbetare gräver sig fram genom rasmassor och rester av bostadshus som dragits med i vattenmassorna eller begravts av jordskred.

Desperat jakt

Jakten på överlevande beskrivs som alltmer desperat. Räddningsinsatsen försvåras dessutom av ihållande skyfall.

– Vi har blivit tvungna att ställa in ett antal helikopterflygningar över katastrofzonen på grund av hård regn, säger Tsubasa Miyamoto vid katastrofhanteringsmyndigheten i den hårdast drabbade regionen Kumamoto.

De skyfall som lett till översvämningarna väntas fortsätta genom hela måndagen och tisdagen, och en halv miljon människor har rekommenderats att lämna sina hem. Premiärminister Shinzo Abe uppmanar samtidigt boende i de drabbade områdena att "agera för att skydda sina liv".

Lera och bråte

I ett av de värst drabbade områdena skrev invånarna orden "ris, vatten, SOS" på marken för att påkalla uppmärksamhet från räddningsflyg.

Hirotoshi Nishi, som bor på ön Kyushu i södra Japan, har fått sitt hem översvämmat av lera och bråte.

– Det är en sådan oreda. Huset är fullt av trä. Jag vet inte vad jag ska göra, säger han till public service-kanalen NHK.

Dödliga jordskred och översvämningar är ett återkommande fenomen under Japans årliga regnsäsong. Under 2018 miste över 200 människor i samma region livet i förödande översvämningar.

Publicerad: