Publicerad:
Uppdaterad:

Greta efter mötet med FN: ”Stöttade dagens skolstrejk”

Av: Emelie Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Hundratals ungdomar samlades utanför FN-högkvarteret i New York för att skolstrejka för klimatet. För första gången fick de sällskap av personen som inspirerat dem till att bli aktivister – svenska Greta Thunberg.

Under fredagen träffade den svenska 16-åringen även ordföranden för FN:s generalförsamling och berättade om sitt arbete för klimatet.

– Hon sa att hon stöttade oss, säger Greta Thunberg till Aftonbladet.

Stundtals kaosartade scener uppstod när svenska Greta Thunberg skolstrejkade i New York tillsammans med hundratals andra amerikanska ungdomar.

De samlades utanför FN-högkvarteret vid 16-tiden, svensk tid och Greta bar på sin sedvanliga skylt ”Skolstrejk för klimatet” som hon använt sedan hon började strejka i Stockholm för drygt ett år sedan.

Tillsammans ropade de slagord som ”Förena er bakom forskningen” och ”Vad vill vi ha? Klimaträttvisa!”. Flera ungdomar, många så unga som så unga som 10, 12 och 14 år, ställde sig upp och höll brandtal. Deras budskap: politiker och andra ansvariga måste lyssna på oss unga – och vi måste agera innan det är för sent.

1 av 4 | Foto: Pontus Höök
En skyddande ring bildades runt Greta Thunberg för att skydda henne från tillströmningen av människor.

Kaotiska scener runt Greta

Greta placerades initialt längst bak i folksamlingen, med ryggen mot ett högt monument med ett hål i sig, ett hålrum som ansvariga på plats berättade för Aftonbladet kunde användas som en snabb flyktväg för 16-åringen om trycket blev för hårt.

Två timmar senare förflyttade sig ungdomarna till Raoul Wallenberg Plaza, ett par gator längre norrut på Manhattan. Under den drygt 200 meter långa sträckan uppstod kaotiska scener när polis försökte få den stora folksamlingen att hålla sig undan trafiken.

Trycket var då enormt runtomkring Greta på grund av den massiva mediabevakningen, nyfikna åskådare och klimataktivister. En skyddande ring bildades därför runt Greta Thunberg, av både volontärer och personal som hjälper henne under resan, för att skydda henne från tillströmningen av människor.

Träffade FN

Efter drygt två och en halv timmes strejkande lämnade Greta Thunberg sedan folksamlingen och försvann in i FN-högkvarteret där hon träffade ordförande FN:s generalförsamling, María Fernanda Espinosa, tillsammans med ytterligare två klimataktivister.
När Aftonbladet träffar Greta utanför FN-byggnaden efteråt, berättar hon att mötet skedde med kort varsel.

– Vi hälsade och pratade lite om vad vi gör, och vi berättade om våra förväntningar på olika event den här månaden, säger Greta Thunberg.

Hon berättar att Fernanda Espinosa stöttade de tre klimataktivisternas arbete och sedan dagens skolstrejk med den enorma folkmassan.

”Och nu är jag här”

– Strejken var bra, men det var varmt och mycket mer människor än jag hade förväntat mig, säger Thunberg.

– De strejkar ju här varje fredag, så jag var med och stöttade dem. Jag har sagt att jag ska göra detta varje fredag oavsett var jag är – och nu är jag här.
En av de amerikanska ungdomar som dök upp under skolstrejken var Sam Orange, 16, från New York. Han berättar att han är där med sin protestskylt eftersom att den amerikanska regeringen har svikit sin befolkning.

– Det är dags att någon gör något åt det. Om vi inte gör något, kommer ingen annan att göra det heller, säger han.
För två dagar sedan mötte han Greta Thunberg för fösta gången när hon anlände med segelbåten Malizia II i North Cove Marina på sydvästra Manhattan.
– Mötet fick mig att inspireras till att komma och göra vad jag kan här idag. Jag har alltid velat att Greta skulle komma hit till USA, eftersom att hon startade skolstrejkerna på fredagar i Europa. De strejkerna har inte fått lika stort genomslag i Amerika ännu, så jag hoppas på att ta hit mer energi, för det är viktigt att USA bevisar att en grönare ekonomi är möjlig, säger han.

Inspirerades av Greta

Drygt ett år har gått sedan Greta Thunberg började skolstrejka för klimatet på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm. Inspirerad av den svenska 16-åringens kamp, började den då 13-åriga New York-bon Alexandria Villaseñor att skolstrejka utanför FN-byggnaden på Manhattan i december förra året.

Efter Thunbergs två veckor långa seglats till USA kunde de båda nu för första gången kroka arm och skolstrejka tillsammans.

Den 23:e september talar Greta Thunberg under FN:s klimatmöte i New York, och i december deltar hon i ytterligare ett av FN:s klimatmöten i Santiago, Chile.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: