Sju åtalade för brutal kidnappning

TT

Publicerad 2019-08-30

Sju personer åtalas misstänkta för bland annat människorov efter en kidnappning tidigare i år. Arkivbild.

De båda offren kidnappades i Östergötland och utsattes sedan för "tortyrliknande misshandel" i ett hus utanför Göteborg. Nu åtalas sju personer för bland annat människorov.

Enligt åklagaren har ärendet kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Det var i slutet av februari i år som två män kidnappades och under en helg hölls inspärrade i ett hus i Floda, i Lerums kommun utanför Göteborg.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att en av männen utsattes för en tortyrliknande misshandel, där bland annat en borrmaskin användes, enligt GP.

Organiserad brottslighet

Åklagaren misstänker att en obetald skuld ligger bakom händelsen, som ska ha kopplingar till grov organiserad brottslighet i Göteborg.

Tre av de huvudmisstänkta greps inom några dagar efter kidnappningen. Två andra greps med hjälp av spansk polis i Malaga i början av juli. De fem männen åtalas nu vid Alingsås tingsrätt för bland annat människorov och grovt olaga tvång, medan två andra personer åtalas misstänkta för penningtvättsbrott.

"Brottsoffren har valt att inte längre medverka i utredningen så vi driver ärendet med hjälp av den omfattande bevisning som vi samlat in under utredningen som bekräftar vad vi anser har hänt i Floda", säger kammaråklagare Daniel Larson i pressmeddelandet.

Sprängdåd mot föräldrarna

Samtidigt pågår en separat utredning om ett sprängdåd mot det ena offrets föräldrar ett par veckor efter kidnappningen.

"Det är beklagligt att brottsoffren inte vågar berätta under rättsprocessen. Jag har dock förståelse för att det är obehagligt att ange grovt kriminella med stort våldskapital", säger Larson i ett pressmeddelande.

"Mitt under utredningen sprängdes delar av ett hus tillhörande det ena brottsoffrets föräldrar och detta tolkar vi som ett sätt att tysta brottsoffren. Det inträffade är självklart utomordentligt allvarligt".

ANNONS