Ankara överväger köp av robotförsvar från USA

avTT

Publicerad:
Foto: Presidential Press Service via AP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Turkiet kan komma att köpa amerikanska patriotrobotar, säger president Recep Tayyip Erdogan i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Relationen med USA försämrades markant när Ankara nyligen köpte det ryska robotförsvarssystemet S-400. Washingtons svar var att avbryta samarbetet kring och en planerad försäljning av smygarflygplanet F-35 till Turkiet.

Erdogan säger att nu har pratat med president Donald Trump i telefon om ett eventuellt köp av patriotrobotar – trots att det amerikanska utrikesdepartementet meddelat att offerten för luftvärnssystemet löpt ut.

– Han svarade: "Menar du allvar? Jag sade: "Ja", säger Erdogan och tillägger att han påpekat att förutsättningarna för köpet måste nå upp till åtminstone samma nivå som köpet av S-400.

Under intervjun fick Erdogan också frågan om han ska be Trump att hindra finansdepartementet att bötlägga statliga turkiska Halkbank för att den brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.

– Enligt min åsikt kommer ett land som USA inte att skada sin allierade, Turkiet, längre. Det är inte ett rationellt beteende, säger Erdogan till Reuters.

Publicerad: