Iran bekräftar gripande av australier

avTT

Foto: Sergey Ponomarev/AP/TT
Tre australier har gripits i Iran, bekräftar en talesperson för det iranska rättsväsendet enligt nyhetsbyrån Fars. Arkivbild.

Tre australiska medborgare sitter frihetsberövade i Iran, bekräftar en talesperson för det iranska rättsväsendet enligt nyhetsbyrån Fars.

– Två av dem hade tagit bilder vid ett militärt område och den tredje greps för att ha spionerat för ett tredje land, säger talespersonen Gholamhossein Esmaili, och tillägger att en domstol kommer att ta ställning till om den spionanklagade personen är skyldig eller inte.

Den australiska regeringen berättade om gripandena i förra veckan och att man ger konsulärt stöd till deras familjer. Enligt den brittiska tidningen The Times rör det sig om två brittisk-australiska kvinnor och en australisk pojkvän till en av dem.

De greps vid olika tillfällen och sitter i det ökända Evin-fängelset, enligt tidningen.

Australiska myndigheterna har uppdaterat sina reseråd för Iran och uppmanar nu sina medborgare att "överväga behovet av att resa" till vissa delar av landet och avråder helt från resor till områden som ligger nära gränsen till Irak och Afghanistan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Iran

Australien