Säljläge om du har guld

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Guldpriset har nått en ny rekordnivå.

Behöver du sälja av guldet i din byrålåda ska du passa på nu.

– Men det är ganska stora skillnader i pris om det är 23, 18, 14 eller nio karat, säger Lena Carlsson, vd på branschföreningen Smycken och klockor.

Sent i tisdags eftermiddag låg priset på guld på 1 952 dollar per uns, 554 798 kronor per kilo guld. Ett nästan nio år gammalt rekord har slagits flera gånger de senaste dagarna. I september 2011 låg guldpriset på 1 911 dollar per uns.

– Sedan hade vi en botten 2014 när guldet kostade knappt 1 100 dollar per uns. Från 2014 har priset tragglat sig upp, för att gå ganska snabbt upp de senaste två åren, säger Michel Rufli, vd på Nordic Gold Trades.

Just nu är efterfrågan på guld mycket stor, men det kan inte enbart tillskrivas pandemin, menar han.

– I de här oroscyklerna som kommer och går brukar börsen bli nervös och gå ned och guld brukar gå upp. Jag tror att vi kommer att ha ett guldpris som kommer att fortsätta gå upp ett tag framöver.

Michel Rufli, vd på Nordic Gold Tales.
Foto: PRIVAT
Michel Rufli, vd på Nordic Gold Tales.

Det går att utnyttja om man som privatperson har halsband, armband, ringar eller andra smycken som inte används. Det är helt klart säljläge.

– Det allra viktigaste är att veta vad man säljer. Det man hittar i byrålådor är ofta trasigt, gammalt, ärvt eller består av olika karathalter. Det blir ganska stora skillnader i pris om det är 23, 18, 14 eller nio karat. En ring som mormor haft sedan början av 1900-talet är det oftast 23 karat guld i, den har mycket högre värde än ringar som tillverkas i dag, säger Lena Carlsson.

Men det räcker inte att veta hur många karat guldet har, det gäller att fråga runt bland köparna för att få bästa pris, betonar hon.

– Många företag lockar med ”fladdrande tusenlappar”, brukar jag säga. I slutändan blir det inte det, man får en symbolisk summa som inte är rätt. Det hade kunnat bli mycket mer om man hade hört med två eller tre ställen om vad de betalar för till exempel 18 karats eller 23 karats guld i dag.

– Vi ser tydliga tecken på internetföretag som lockar med hur mycket pengar som helst. Men har jag har 20 gram av 18 karat guld att sälja och istället för kanske 400 kronor grammet får 90 kronor grammet är det stor skillnad. Det är viktigt att konsumenten är om sig och kring sig för att få rätt betalt – och så mycket som möjligt.

Foto: PRIVAT
Lena Carlsson, vd på branschföreningen Smycken och klockor.

Finns det ädelstenar i guldsmyckena gäller det också att ta reda på hur mycket de är värda för att få rätt pris.

– Är ädelstenarna eller pärlorna i mitt gamla smycke mer värt än guldet? Man ska gå till en guldsmedsbutik och fråga. Men kolla med flera.

Vilket är ditt viktigaste råd till den som vill sälja guld?

– Ta inte första bästa köpare. Men mest pengar får man för sitt guld om man gör om det till ett nytt halsband, armband eller en ring. Det är det absolut bästa, säger Lena Carlsson.

Fotnot: 1 troy ounce, som används när det handlar om ädelmetaller, väger 31,1035 gram. I en tidigare version av texten angavs ett för högt kilopris.

FAKTA/Guld

• 100 procent rent guld, finguld, är samma sak som 24 karat. Det finns oftast i tackor.

• Guldet i guldsmycken måste blandas med andra metaller för att vara tillräckligt starkt.

• 18 karat (75 procent guld) är vanligaste guldhalten i Sverige. Smycken med lägre halt än 14 karat (58,5 procent guld) får inte säljas som guldsmycke här. De får heller inte ha stämplar som gör att de kan förväxlas med guldföremål.

• Färgen på guldet ger en fingervisning om vilken metall guldet blandats med, den säger inget om hur äkta guldet är.

• Oädla metaller kan blandas till legeringar som gör den intill förväxling lik en guldlegering i färgen.

• Karat i ädelmetall är inte detsamma som carat i ädelstenar. Carat anger ädelstenens vikt (1 carat = 0,2 gram).

Källa: Branschorganisationen Smycken och klockor

Kolla detta innan du säljer

• Har butiken tillstånd av polisen att köpa ditt guld? Fråga!

• Se till att pengarna du får sätts in på ett konto. Det är säkrare.

• Se till att kvittot är tredelat. Ett till dig själv som kund, ett till butiken och ett till polisen. Då kan polisen spåra stulna smycken.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN