Här stänger världen ner - igen

Ökande fall av coronasmitta lamslår världen.

Flera länder har nu tvingats återinföra restriktioner, efter veckor av minskad smitta.

Här är listan över regioner som stängt ner igen.

– Vi agerar återigen för att få kontroll på situationen och för att förhindra en fullständig nedstängning, säger Belgiens premiärminister Sophie Wilmes.

Spanien är ett av flera länder i Europa som återinför restriktioner.
Spanien är ett av flera länder i Europa som återinför restriktioner.

Belgien

Återgår till strikta coronaregler i den flamländska regionen Antwerpen och staden med samma namn. Under de senaste dagarna har smittafallen ökat till över 100 per 100 000 invånare, varför utegångsförbud införts.

Invånare i staden Antwerpen måste hålla sig hemma mellan 23.30 och 06.00, och vuxna och barn över 12 måste bära mask på offentliga platser.

Även lag- och kontaktsporter har förbjudits i Antwerpen. Varje familj tillåts bara träffa fem fasta personer – en så kallad ”social bubbla”.

Spanien

Har nyligen sett en ökning av fall främst i Katalonien, som har fler än 8 000 nya smittfall sedan 10 juli. Barer och restauranger har tvingats minska gästantalet och sporter får utövas av max 10 personer samtidigt. Nattklubbar och gym håller stängt.

Restriktioner för stränder har införts även i andra delar av landet, bland annat Barcelona. Invånare rekommenderas att hålla sig hemma och uppdatera sig gällande smittläget.

I Madrid kan mask kan snart bli obligatoriskt överallt vid alla tidpunkter, rapporterar Reuters.

Frankrike

Har stängt allmänna parker och trädgårdar nattetid för att undvika ansamlingar av ungdomar. Ansiktsmasker är obligatoriska i offentliga miljöer inomhus.

Tyskland

I Tyskland beskriver landets folkhälsoinstitut i helgen nuvarande situation med corona som mycket oroande. Då hade det under det senaste dygnet rapporterats in 781 nya fall.

Totalt har landet nu 204 964 smittade.

– Vi är i den andra vågen. Vi upplever nya fall av infektioner varje dag, och antalet kan vara mycket högt, sa premiärministern i Sachsenregionen i östra Tyskland Michael Kretschmer, enligt Die Welt.

Hongkong

Från och med 29 juli införs masktvång på offentliga platser såväl utomhus som inomhus. Tvånget omfattar shoppingcenter, allmänna samlingsutrymmen, transportterminaler och parker. Möten mellan människor begränsas till två personer åt gången. Annars väntar dryga böter om flera hundra tusen kronor och maximalt fängelse om sex månader. Endast ett fåtal yrkesgrupper tillåts bryta mot reglerna, bland annat sjukvårdspersonal.

Australien

8 juli infördes förbud mot utevistelse i Melbourne och Mitchell shire, något som förväntas pågå i minst sex veckor. Enda giltiga anledningen att lämna bostaden är att gå till arbete eller skola, läkarbesök, träning och inköp av essentiella varor.

USA

Har masktvång i flertalet stater och tillämpar social distansering. I övrigt varierar restriktionerna mellan olika stater.

Publisert: