Corona på de flesta kommuners äldreboenden

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Äldreboenden i minst 234 av landets kommuner har haft bekräftade eller misstänkta coronavirusfall. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Äldreboenden i minst 234 av landets kommuner har haft bekräftade eller misstänkta coronavirusfall. Arkivbild.

Äldreboenden i minst 234 av Sverige 290 kommuner har haft bekräftade eller misstänkta fall av covid-19, enligt en kartläggning Sveriges Radio Ekot gjort.

I början av juni hade drygt 5 000 personer konstaterats corononasmittade på äldreboenden. Av dessa har närmare hälften avlidit, enligt Ekot, som hämtat data från Socialstyrelsen. Nära hälften av de smittade har varit bosatta i Stockholms län.

Flera kommuner har därför försökt dra lärdom av utvecklingen i huvudstadsregionen.

– Det är en förutsättning som gjort det bättre för oss i hela Skåne. De har ju kommit ut med en rapport vi fått ta del av, så har vi tagit till oss det de tyckt varit bra och tipsat andra, det säger Ann-Cathrine Ewald, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Kävlinge kommun, till Ekot.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE