Coronapandemin

Tegnells besked: Vänta med att krama mormor

Följ restriktionerna – trots antikroppar

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Testerna för covid-19 och antikroppar är i full gång i Region Stockholm.

Men inte ens statsepidemiolog Anders Tegnell vet hur man bör bete sig om det visar sig att man har antikroppar, medger han på presskonferensen.

– Det är en mer komplicerad fråga än vad man tror.

Tre månader har gått sedan rekommendationerna om att alla över 70 år bör begränsa sina nära kontakter och hålla fysiskt avstånd till andra. Men snart ska man kunna träffa sina anhöriga på äldreboende – utomhus och på tillräckligt avstånd.

Samtidigt har man börjat masstesta för covid-19 och antikroppar. Men hur man ska tolka ett positivt antikroppsresultat är fortfarande oklart, meddelade Anders Tegnell, statsepidemiolog, på tisdagens presskonferens.

Om det visar sig att man har antikroppar, får jag krama mormor då?

– Vi håller på att titta på det. Det är en mer komplicerad fråga än vad man kan tro. Även WHO tittar på det och försöker komma med ett bra svar på det. Vi kommer förhoppningsvis kunna ge ett svar på det redan nästa vecka.

Och i nuläget, betyder det nej?

– I nuläget tycker jag att försiktighetsprincipen i det här fallet ska råda. Farmor, som förmodligen är över 70 år, ska bli så skyddad som man bara kan. Hon kan ju faktiskt bli riktigt sjuk och till och med avlida.

Statsepidemiolog Anders Tegnell

”Inte ett stort problem att åka utomlands”

Midsommarveckan är normalt en tid då svenskarna reser som mest. Nu är det fritt fram att resa inrikes men UD:s avrådan om utlandsresor gäller fortfarande. Samtidigt är vissa gränser öppna, även för svenskar. Och flygen går till en del turistmål.

Vad har du får råd till de som funderar på att åka utomlands i sommar?

– Det är viktigt att följa upp de råd, rekommendationer och regler som finns i länderna man åker till så att man kan följa dem på ett bra sätt.

Rekommenderar du att man ska åka utomlands?

– Jag tycker inte att det är ett stort problem. Vill man göra det och kan göra det på ett bra sätt, tycker jag att det är helt okej.

Anders Tegnell som ska sommarprata i P1 i sommar är fortfarande hemlighetsfull om vad han ska prata om. Aftonbladet frågade honom om vad han tänker om att han har prioriterat att sommarprata under en pågående pandemi.

– Jag kan inte påstå att jag har prioriterat det, jag har lagt till det, svarar han.

 

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

SENASTE NYTT om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anders Tegnell

Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset

Resor

Region Stockholm

Covid-19