Turism & resor

Europa öppnar – men helst inte för svenskar

Av: 

TT

Tysk polis på en väg utanför gränsstaden Passau. Arkivbild.
Tysk polis på en väg utanför gränsstaden Passau. Arkivbild.

NYHETER

Nu öppnar många europeiska länder sina gränser som har varit stängda under coronakrisen. Svenska turister står dock inte högt i kurs i grannländerna.

Den 15 juni har varit ett efterlängtat datum för semestersugna européer. Men när många länder på måndagen öppnar sina gränser får svenskarna på flera håll se sig bortvalda för turister från länder där smittan inte är lika utbredd – trots EU-kommissionens rekommendation om fritt resande inom unionen från och med just 15 juni.

I våra nordiska grannländer är intresset ljumt för besök av svenska turister.

Danmark öppnar sina gränser för turister från Tyskland, Norge och Island medan svenskar endast tillåts resa in med särskilda skäl, till exempel de som arbetar eller har sommarstuga eller partner i landet. Även transitresor till flygplatsen Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Bara gotlänningar välkomna

Norge välkomnar danska turister medan svenska turister tills vidare ombeds hålla sig borta – undantaget gotlänningar, som är välkomna. Även jobbresor tillåts.

Finland häver sina reserestriktioner för besökare från Norge, Danmark, Island och Baltikum, men inte för svenska turister.

– Sverige är ändå ett viktigt land för oss och vi upphäver begränsningarna så fort det är möjligt, säger inrikesminister Maria Ohisalo, enligt public service-bolaget Yle.

Svenskar i karantän

Polen och Tyskland tillåter nu EU-medborgare att resa in i landet. För tysk del slopas de inre gränskontrollerna vid landgränserna mot Österrike, Frankrike, Schweiz och Danmark. Även för flygresenärer från Italien slopas gränskontrollerna medan spanska flygresenärer får stå ut med kontroller till den 21 juni.

Svenska resenärer får på grund av smittoläget tills vidare räkna med två veckors karantän vid ankomst till Tyskland, med undantag för delstaterna Nordrhein-Westfalen och Brandenburg, uppger det tyska inrikesdepartementet för TT.

Tyska resenärer som vill åka till Sverige avråds fortsatt från detta, trots att landet lyfter reseavrådan för i stort sett alla andra EU-länder från och med måndag. Orsaken är smittoläget i Sverige. Inte heller för Spanien lyfts avrådan.

Kräver friskhetsintyg

Frankrike öppnar gränserna för turister från andra EU-länder, men medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän får räkna med att själva sitta i karantän. I nuläget gäller detta Spanien och Storbritannien. Dessutom kräver myndigheterna friskhetsintyg för inresande, åtminstone till juli.

Grekland välkomnar från och med nu flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki. Flyger man från en flygplats där smittorisken anses vara hög – däribland Arlanda – hänvisas man till obligatorisk testning och övernattning på särskilda hotell. Därefter väntar 7 dygns karantän vid negativt test och 14 dygns karantän vid positivt.

Svenska utrikesdepartementet avråder fortsatt från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller i nuläget till och med den 15 juli.

PODD Om sommaren på Gotland

Läget på Sveriges största ö har varit annorlunda under våren. En del öbor startade grupper i sociala medier och ville registrera alla som kom över med färjan. Den 13:e juni får vi resa runt i landet igen och när regeringen för en dryg vecka sen berättade om det nya läget så kraschade Destination Gotlands sajt. Hur har våren varit på Gotland och vad kommer hända nu när reserestriktionerna hävs? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vit sommar väntar första fjällvandrarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Turism & resor

Gränskontroller

Coronaviruset

Turism

EU

Europa