Olof Palmes sista timmar i livet

TT

Publicerad 2020-06-09

Biografen Grand på Sveavägen som Olof Palme med hustrun Lisbeth och sonen Mårten med flickvän besökte innan statsministern sköts till döds av en okänd gärningsman.

Statsminister Olof Palme kom hem till sin bostad på Västerlånggatan 31 i Gamla stan ungefär klockan halvsju, efter en "så vitt känt normal arbetsdag", som det står i rapporten från den kommission som under 1990-talet granskade brottsutredningen.

Den aktuella kvällen hade Palme inga livvakter med sig, de hade inte varit i tjänst sedan förmiddagen då statsministern förklarat att han inte skulle behöva dem mer den dagen.

Väl hemma ringde han några samtal och åt middag med hustrun Lisbeth Palme. Strax efter halvnio lämnade paret bostaden och promenerade till Gamla stans tunnelbanestation där de gick på ett tåg mot city. De klev av vid stationen vid Rådmansgatan, gick upp på Sveavägen och promenerade vidare mot biografen Grand där de mötte sonen Mårten Palme och hans fästmö.

Tillsammans skulle de se filmen Bröderna Mozart, som började klockan 21.15. Biografbesöket var inte planerat, beslutet om att gå just till den biografen och på den filmen hade fattats tidigast timmarna innan filmen började, enligt granskningskommissionen.

Efter att filmen slutat, strax efter klockan 23, dröjde sig de fyra kvar något vid biografen. Ungefär kvart över elva gick paren åt varsitt håll, Olof och Lisbet Palme söderut mot centrum. Vid Adolf Fredriks kyrkogata korsade de Sveavägen och fortsatte söderut på andra sidan gatan. De stannade och tittade i ett skyltfönster, och fortsatte sedan promenaden.

När de passerade Tunnelgatan dök en man upp bakom statsministern och sköt denna från 10–30 centimeters håll i ryggen. Skottet var omedelbart dödande och Olof Palme föll till marken. Gärningsmannen avlossade ett till skott, som snuddade Lisbeth Palmes rygg. Därefter försvann gärningsmannen in på Tunnelgatan, förbi några baracker som stod uppställda där och vidare upp för trappen till Malmskillnadsgatan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln