17-åring hade kilovis med kokain i portuppgång

Publicerad 2020-06-10

Tingsrätten dömer 17-åringen och 18-åringen efter knarkfyndet.

När polisen grep 17-åringen fann man över två kilo kokain och cannabis samt tusentals tramadoltabletter.

Det totala värdet på knarket låg på 1,5 miljoner kronor.

Nu har 17-åringen och en 18-årig medkompanjon dömts.

Malmöpolisen larmades i januari till en adress på Nydala, efter att ha fått uppgifter om att knarkförsäljning pågick i en trappuppgång. När polis anlände till adressen kunde de gripa en 17-åring som befann sig på platsen och stämde in på de signalement de fått.

I portuppgången fanns en väska med mer än 1,3 kilo kokain fördelat på en stor sammanpressad bit, portionsförpackningar samt i mindre påsar.

Polisen fann även tramadol och cannabis samt en stor mängd material för att förpacka narkotika. Exempelvis vågar, påsar, tyghandskar och aceton.

Mer knark i påsar och kartong

Utöver det fanns det även två plastpåsar och en kartong på platsen. I dessa fann polisen över 800 gram cannabis, mindre mängder kokain och tramadol samt ytterligare en våg och tomma emballage.

Den 17-åriga killen har hävdat att han bara passade allting åt några förbipasserande och att han rotade runt i väskor och påsar av ren nyfikenhet. Malmö tingsrätt menar dock att det är osannolikt och en uppenbar efterhandskonstruktion.

Åklagaren har nämligen kunnat visa på fingeravtryck, narkotikarelaterade bilder och meddelanden samt att 17-åringen haft flera mobiltelefoner. Där en enligt tingsrätten uppenbart använts för narkotikakontakter.

Döms till sluten ungdomsvård

På en del av narkotikan hittades även fingeravtryck från en 18-åring. Han har i sin tur erkänt att han packat cannabisen samt sett tramadolen.

Tingsrätten har beslutat att döma 17-åringen till 14 månaders sluten ungdomsvård för grovt narkotikabrott. Straffvärdet om han vore vuxen skulle ha varit fem och ett halvt års fängelse.

Påföljden blir lindrigare för 18-åringen, som inte bedöms ha hanterat kokainet, då han döms till fyra månaders fängelse för narkotikabrott.

Totalt fann polisen 1 385 gram kokain, 870 gram cannabis och 1 350 tabletter tramadol vid beslagstillfället. Enligt tingsrätten innebär det ett marknadsvärde i missbrukarled om uppemot 1,5 miljoner kronor.