Efter avslöjandet om regeringstoppen i Afghanistan: M kräver folkräkning

Fazel Fazly, 43, sitter i regeringsställning i Afghanistan – samtidigt som han är skriven i Sverige och har lyft föräldrapenning.

Nu vill Moderaterna att riksdagen tar beslut om en ny nationell folkräkning.

– Vi har inte koll på vilka människor som är i landet, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Först visade sig Iraks försvarsminister Najah al-Shammari vara skriven i Sverige där han kunde lyfta flera olika bidrag.

I morse avslöjade Aftonbladet att en regeringstopp i Afghanistan är skriven i en villa utanför Stockholm samtidigt som han i flera år har arbetat som chefsrådgivare åt landets president Ashraf Ghani och senare chef för landets presidentadministration. Samtidigt har han 2018 lyft föräldrapenning, enligt Försäkringskassan.

”Otroligt allvarligt”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson reagerar starkt på artikeln.

– Det är andra gången nu vi ser det på så här spektakulär nivå vilket är illa nog. Man undrar hur många fall som finns under, som inte är regeringstjänstemän eller försvarsminister. Jag tycker att det här är otroligt allvarligt. Det är väldigt demoraliserande för alla människor som vet att det finns en koppling mellan att man jobbar i Sverige, och betalar skatt, och får förmåner. Jag tycker att det är otroligt skadligt att andra då sitter utomlands och bara plockar russinen ur kakan, säger han.

Ulf Kristersson vill se en ny nationell folkräkning.
Ulf Kristersson vill se en ny nationell folkräkning.

Ulf Kristerssons lösning på problemet med personer som är skrivna på platser i Sverige där de inte bor är en nationell folkräkning. Den 10 september kommer partiet att lägga ett utskottsinitiativ i skatteutskottet om att en folkräkning ska genomföras.

– Det måste till en riktig folkräkning. Skatteverket har uppskattat att det finns 200 000 till 300 000 personer som är skrivna på adresser där de inte bor. Samtidigt visar andra skattningar att bidragsbrottslighet genererat många miljarder kronor i de här fallen. Jag tycker det räcker för att landa i slutsatsen att vi måste göra en ny folkräkning och det kommer vi att lägga som förslag den 10 september då vi kräver att riksdagen ska besluta om en ny folkräkning.

”Stor operation”

Senast en nationell folkräkning genomfördes i Sverige var 1990. Ulf Kristersson anser inte att det räcker med att Skatteverket genomför registerkontroller från skrivbordet, utan att det måste till dörrknackning och utredning av vilka bidrag som lyfts.

– Det är en ganska stor operation men med tanke på de ekonomiska och mer moraliska värden som står på spel är det värt att göra en sådan folkräkning, säger Ulf Kristersson.

Också Sverigedemokraterna samt Kristdemokraterna har drivit frågan om folkräkning. KD-riksdagsledamoten Mikael Oscarsson har uppmärksammat problemet i flera år och pekar på att också polisen efterlyser en förändring:

– Det här är ett jätteproblem. Om du bor i Stockholm eller Uppsala kan du inte skriva dig i Korpilombolo. Det är brott mot folkbokföringslagen. I dag har vi problem med att det finns vissa adresser där man på pappret bor 75 personer och över tid kan det handla om 2 000 personer som varit skrivna där. Vi kräver krafttag för att få stopp på det här. Man måste bo där man skriver sig, säger Mikael Oscarsson.

Publisert:

LÄS VIDARE