USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein avgår

avOskar Forsberg, TT-Reuters

USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein avgår.

Beskedet har varit väntat och han lämnar sin post den 11 maj.

Rod Rosenstein, USA:s vice justitieminister, som drog i gång Rysslandsutredningen ledd av Robert Mueller, avgår.

Jeffrey Rosen har uppgetts efterträda Rosenstein.. Det rapporterar Washington Post.

Rosenstein sågs av många bedömare som en garant för att Vita huset inte skulle få insyn i utredningen, men så sent som förra veckan avslöjade Washington Post att Rosenstein hade försäkrat Trump om att utredningen skulle behandla presidenten rättvist och att han, Rosenstein, var på Trumps sida.

Efter att dåvarande justitieministern Jeff Session avsagt sig ansvaret var Rosenstein den som tillsatte utredningen och hade ansvar för den fram tills att nuvarande justitieministern William Barr tog över.

I sitt avskedsbrev till presidenten skriver Rosenstein bland annat att ”Vi (justitiedepartementet) är trogna de värdegrunder som gör USA fantastiskt” och ”vi sätter alltid USA först” – ord som Trump ofta återkommer till. ”Vi upprätthåller lagen utan rädsla eller favörer, trovärdiga bevis är inte partiska och sanningen bestäms inte av opinionsundersökningar”, skriver han vidare.

Rosensteins antogs avgå redan när Barr tillträdde i februari, men stannade på sin post tills Rysslandsutredningen var färdigställd. I mars sade Donald Trump att han hade hittat en ersättare i biträdande transportminister Jeffrey Rosen.

Rod Rosenstein avgår formellt den 11 maj.

Foto: Leah Millis
USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein avgår.
ARTIKELN HANDLAR OM