Lindesberg

Är 29-årige Nisse Sveriges äldsta katt?

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Det har gått 29 år sedan katten Nisse klev in i Susanne Gustafssons liv. Den fortfarande pigga katten skulle mycket väl kunna vara Sveriges äldsta. Kanske till och med världens?

– Jag törs nästan inte säga det men han har aldrig varit sjuk, säger Susanne Gustafsson.

Strax utanför Lindesberg i Örebro bor Susanne Gustafsson med sina husdjur. Hon har tidigare drivit ett hund- och kattpensionat och det var så katten Nisse kom in i bilden. I mars 1990 fick Susanne Gustafsson ta över honom, skriver Nerikes Allehanda.

– Han var bara några veckor då och hade honom på köksbordet och gav honom mat. Jag trodde inte han skulle klara sig, men det gjorde han verkligen, säger Susanne Gustafsson till Aftonbladet.

Fortfarande pigg

Nu är Nisse inne på sitt 29:e år – men det syns knappt. Han hör bra, ser bra och är fortfarande pigg. Susanne Gustafsson beskriver honom som ”översocial”.

– Jag hade tio hundar när jag fick honom så han beter sig som en hund. Han älskar allt och alla. Om en människa kommer hit så är han först fram att hälsa, säger hon.

Hur reagerar andra på hans ålder?

– De kan knappt tro det för det syns inte. Han är som en ungkatt i kroppen. Jag törs nästan inte säga det men han har aldrig varit sjuk.

Är Nisse äldst i världen?

Med sina 29 år på nacken så är Nisse tämligen unik. Livslängden för en katt är omkring 15 år och det är ovanligt att de hinner fylla 25. Nisse skulle därför kunna vara Sveriges äldsta tamkatt.

Världens äldsta katt någonsin, Creme Puff, dog år 2005. Hon blev 38 år gammal, enligt Guinness rekordbok. För bara ett par år sedan rapporterade såväl nationella som internationella om 29-åriga Karlskogakatten Missan. Man trodde då att hon var världens äldsta katt. Redan samma år rapporterade Nerikes Allehanda att Missan fick avlivas till följd av artros. Hon hann fylla 30 år men hennes död skulle kunna innebära att Nisse i Lindesberg är Sveriges just nu äldsta levande katt. Kanske till och med världens?

  • Är din katt äldre än Nisse? Eller känner du till någon äldre katt? Skicka ett mejl till claes.olsson@aftonbladet.se

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Katten Linnea hittad efter att ha varit borta i 20 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Lindesberg

Katter

Guinness rekordbok

Husdjur