HVB-hem

Ungdomshemmen ska granskas

Av: 

TT

NYHETER

Regeringen vill granska vården på både HVB-hem och de särskilda ungdomshem som drivs av staten genom Statens institutionsstyrelse (Sis).

Bakgrunden är missförhållanden som rapporterats, och därför vill regeringen nu utreda hur verksamheten fungerar.

– Situationen har förändrats utifrån att beläggningen är ännu högre, och att det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Flera myndigheter har rapporterat om brister och missförhållanden på HVB-hem, både sådana som drivs eller upphandlats av kommuner, och så kallade Sis-hem.

Granskningarna regeringen nu beslutar om ingår i ett åtgärdspaket för HVB-hem och särskilda ungdomshem. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, får i uppdrag att analysera situationen på samtliga HVB-hem i landet och de särskilda ungdomshem som drivs av Sis. Ivo ska också granska socialtjänstens utredningar av barn- och ungdomsärenden.

Dessutom ska en bred översyn av verksamheten vid Sis genomföras, ett uppdrag som går till Statskontoret. Det hoppas regeringen ska kunna hjälpa till att "identifiera utvecklingsbehov" och ta fram förslag på åtgärder som ska kunna utveckla Sis förmåga, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

En delredovisning ska lämnas redan i slutet av september i år. Slutredovisningen ska ske i februari 2020.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisinsats efter hot på HVB-hem

ÄMNEN I ARTIKELN

HVB-hem

Sis, Statens institutionsstyrelse

Lena Hallengren