Glädjebeskedet: Uppsala kommun har löst sommarjobben

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Alla niondeklassare erbjuds jobb av Uppsala kommun.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Alla niondeklassare erbjuds jobb av Uppsala kommun.

Med anledning av coronakrisen försvann hundratals utlovade sommarjobb – och ungdomarna i Uppsala riskerade att bli utan.

Men nu har Uppsala kommun en lösning som innebär att alla niondeklassare är garanterade ett jobb i sommar.

Så sent som för ett par veckor såg det rejält mörkt ut för Uppsalas ungdomar som riskerade att bli utan sommarjobb på grund av coronakrisen.

Uppsala kommun hade då planerat för drygt 500 sommarjobb, många av dem inom olika vårdyrken, som därmed inte längre var möjliga.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att alla niondeklassar kommer att garanteras ett sommarjobb av kommunen – trots allt.

– Det såg väldigt tufft ut i april och maj, men kommunen har gjort en en rejäl kraftsamling och till slut har vi lyckats lösa så att alla de som har sökt garanteras ett jobb, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Foto: UPPSALA KOMMUN
Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Erbjuds jobb inom kommunala bolag

I stället för jobb inom vården erbjuds ungdomarna nu platser på flera av kommunens egna bolag.

– Det här är en satsning som riktar sig helt till niondeklassare, och tack vare jobben inom de olika bolagen så lyckades vi lösa det, fortsätter Mohamad Hassan.

Lösningar även för äldre ungdomar

Även när det gäller äldre ungdomar har Uppsala kommun flera lösning på gång.

– Det handlar egentlige om två olika lösningar. Dels till ungdomar som själva har lyckats ordna ett sommarjobb, där går kommunen in och stöttar och förenklar själva anställningsprocessen. Kommunen går också in och betalar 50 procent av lönen under tre veckor, fortsätter Mohamad Hassan.

– Sedan har vi också vår satsning på sommarentreprenörer där kommunen går in med startkapital till de gymnasieelever som vill starta eget företag under sommaren.

Hur känns det att ni lyckades lösa jobbfrågan till slut?
– Det känns väldigt bra av flera anledningar. Dels att ungdomarna får viktig arbetslivserfarenhet. Men något som kanske är ännu viktigare är den sociala biten, att ungdomarna får någonting vettigt att göra, och därmed kanske håller sig borta från annat som är mindre bra.

Publicerad:

LÄS VIDARE