Giftlarmet avblåst – nu öppnar Kommendanthuset igen

Publicerad:
I helgen öppnar Ekokafét i Kommendanthuset i Malmö igen.
Foto: GOOGLE
I helgen öppnar Ekokafét i Kommendanthuset i Malmö igen.

NYHETER

Giftlarmet som stängde Kommendanthuset i Malmö i höstas är avblåst. Ärendet skrevs av redan tidigt i våras, i ett miljömedicinskt utlåtande från Arbets- och miljömedicin Syd i Lund. Men först nu, fyra månader senare, har ansvariga vid Malmö stad gett ägaren tillstånd att öppna sin kaféverksamhet igen, rapporterar Sydsvenskan.

I helgen öppnar Ekokafét igen. Men kaféägaren är mycket kritisk till hur kommunen hanterat frågan och kallar det snudd på skandal.

– Museiledningen fortsätter att låtsas som att det finns gifter här. De har låtit personal gå in i byggnaden med skyddsklädsel och ansiktsmask, säger ägaren Jenni Brahemark till tidningen.

När larmet kom att huset kunde innehålla höga halter bekämpningsmedel i form av äldre typer av träskydd tvingades Jenni Brahemark säga upp alla anställda utom en. Hon har inte behövt betala hyra under tiden men har drabbats hårt ekonomiskt av stängningen, inte minst för att bästa kafésäsongen snart är förbi.

Enligt Jarl Hoffman, avdelningschef vid lokalsamordning och säkerhet vid kulturförvaltningen, beror dröjsmålet på att tillståndet för att ha personal i huset blev klart först i juni.

Det var miljöteknikföretaget Imtek som förra året hittade spår av bland annat DDT i drygt ett dussin äldre museifastigheter i Malmö, inklusive Kommendanthuset.

Enligt Sydsvenskan är det fortfarande stängt i fyra fiskehoddor vid Banérkajen, Slottsmöllan och Möllarebostaden i Slottsparken, Ebbas hus vid Caroli, Wowragården och Garveriet vid Tekniska museet.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%