Kriminalvården backar om fängelse i Svedala

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Fängelset i Svedala var föremål för folkomröstning i juni. En stor majoritet sade nej. Arkivbild.

Planerna om ett nytt fängelse i Svedala i Skåne stoppas. Nu börjar sökandet efter en ny kommun att bygga anstalten i.

Kriminalvården backar – det blir inget av med planerna på ett fängelse i skånska Svedala, rapporterar lokala medier.

"Tyvärr har Svedala kommun inte tillgång till egen mark vilket skapat en del praktiska utmaningar och en ganska stark opinion mot en etablering. Mycket av den oro som väckts har varit baserad på känslor snarare än fakta vilket vi måste ta lärdom av i den fortsatta processen”, skriver Björn Myrberg, myndighetens ekonomi- och fastighetsdirektör, i ett pressmeddelande.

I samband med EU-valet genomfördes en folkomröstning i Svedala där invånarna fick tycka till om det planerade fängelsebygget. Knappt 3 000 personer sade ja, fler än 7 000 nej. Motståndare till fängelset samlade förra året in 2 300 namnunderskrifter för folkomröstningen.

"Det är helt underbart"

Mats Bentmar, ordförande i det fängelsekritiska partiet Älska Svedala är nöjd med beslutet.

– Det är helt underbart. Beskedet för mig innebär att Kriminalvården har gjort det som Svedala kommuns ledning skulle gjort för länge sedan, redan när folkomröstningsresultatet var klart, säger han.

Kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) har full förståelse för att Kriminalvården nu väljer att bredda sitt sökfält och tycker de agerar riktigt.

– Vi har hela tiden velat ha en dialog eftersom Kriminalvården hade ett behov av en ny anstalt. Vi ville se om vi kunde bidra till det samhällsbehovet som fanns, säger hon.

Söker efter ny plats

Per Björkgren, Kriminalvårdens chef för region syd berättar att de nu söker efter en ny plats i Skåne för att etablera en anstalt.

– Nu kommer vi att möta upp andra kommuner som visat sitt intresse för ett fängelse så att vi kan påbörja diskussioner och samtal med intressenter i frågan, säger han.

Anstalten är tänkt för omkring 300 interner och lika många anställda, skriver SVT. Vilka kommuner som har visat sitt intresse av en ny anstalt vill Per Björkgren i dagsläget inte kommentera.

– Det viktigaste just nu är att vi säger upp detta avtal för att bredda sökvägarna, säger Per Björkgren.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om anledningen till beslutet från Kriminalvården.