Sandra Torres leder presidentval i Guatemala

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Oliver de Ros/AP/TT
Sandra Torres leder i Guatemalas presidentval.

Gängvåld och migration har varit huvudfrågor inför Guatemalas presidentval. Enligt de första prognoserna leder den före detta presidentfrun Sandra Torres.

Vallokalerna har stängt i Guatemala. När knappt hälften av rösterna har räknats har Torres, som kandiderar för mitten-vänsterpartiet UNE, drygt 24 procent. På andra plats ligger den konservativa Alejandro Giammattei med 15 procent.

Det preliminära resultatet pekar mot att det blir en andra valomgång i det centralamerikanska landet. För att vinna krävs minst 50 procent av rösterna – om ingen kandidat når den siffran går de två kandidaterna i topp till en andra valomgång den 11 augusti för att slå fast vem som efterträder den korruptionsanklagade sittande presidenten Jimmy Morales. Det kan dröja runt två veckor innan det slutgiltiga resultatet fastställs.

Guatemalas blivande president står inför stora utmaningar. Det drogrelaterade våldet som plågat landet och drivit på den illegala migrationen till USA beskrivs som den största.

Sandra Torres, före detta hustru till tidigare presidenten Álvaro Colom, uppges vilja sätta in trupper för att bekämpa gängproblematiken och bygga ut landets välfärdssystem.

– Vi måste lösa våra problem här. En orsak till migrationen är bristen på jobb, lönegapet mellan USA och här, sade Torres när hon lade sin röst på söndagen lokal tid.

Presidentvalet har skuggats av frågor om legitimitet sedan två av huvudkandidaterna uteslutits de senaste månaderna. Det preliminära resultatet tyder på ett missnöje bland väljarna, med över 12 procent blanka eller ogiltiga röster.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM