Inte aktuellt att stänga Malmöskolor i nuläget

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Kommunala Malmöskolor kommer inte att stängas som det ser ut just nu.
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunala Malmöskolor kommer inte att stängas som det ser ut just nu.

Möjligheten till att stänga skolor på grund av coronaviruset har utökats.

I Malmö är det dock inte aktuellt att stänga någon kommunal skola än.

– Nej, eftersom att vad vi vet i dag har vi i Malmö inte en enda elev eller personal som testats positivt för coronaviruset, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör.

Regeringen meddelade på fredagen att man förbereder sig för att skolor kan behöva stänga till följd av coronaviruset. Från och med på måndag får huvudmännen, i samråd med smittskyddsläkare, därför möjlighet att tillfälligt stänga skolor och istället erbjuda distansundervisning till eleverna.

Beslutet tas emot väl i Malmö men har ingen direkt påverkan just nu.

– Det är bra att framöver ha tillgång till dessa (bestämmelserna) eftersom vi inte vet vilken inverkan coronaviruset kommer ha på skolverksamheten. Skulle det vara så att vi tvingas stänga skolverksamheten för att väldigt mycket elever är borta är det bra att vi kan hitta lösningar för undervisningar utanför ramarna som vi har i dag, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö stad.

Folkhälsomyndigheten har varit tydliga med att det inte är lämpligt att stänga skolor just nu. Regeringsbeslutet förändrar inte heller någonting i Malmö för tillfället.

Agerar efter smittskyddet

– Nej, eftersom att vad vi vet i dag har vi i Malmö inte en enda elev eller personal som testats positivt för coronaviruset. Utgångspunkten är att skolverksamheten fortsätter precis som vanligt men vi kommer följa den fortsatta utvecklingen för att se vad som händer. Vi bygger alla beslut på de rekommendationer vi får från Folkhälsomyndigheten och det lokala smittskyddet som finns i regionen, säger Malmquist.

Det är alltså inte aktuellt att stänga några skolor?

– Nej, för närvarande finns det ingenting som tyder på att det är en adekvat åtgärd i situationen vi är i. Men vi följer situationen dag för dag. Råder smittskyddet oss att stänga en skola kommer vi göra det.

Om distansundervisning blir aktuellt på någon skola menar Anders Malmquist att Malmö stad är väl rustade med de digitala förutsättningar man har med elevernas Chromebooks och apparna man redan använder sig av.

Foto: Tomaz Lundstedt
Grundskoledirektören välkomnar de nya bestämmelserna men menar att det inte är aktuellt att stänga någon skola just nu.

Äldsta och yngsta prioriterade

Det finns dock åldersgrupper som är prioriterade om man bara kan upprätthålla viss skolverksamhet, exempelvis om flera lärare skulle insjukna.

– Då är det att hålla igång verksamheten för de allra minsta barnen men också årskurs 9, så att de inte hamnar efter de gymnasiestudier som är på gång.

Föräldrar i Malmö har uttryckt en oro över att skicka barnen i skolan och en del har även valt att hålla sina barn hemma från skolorna.

– Det är inget stort problem. Jag har precis varit inne och fått statistik från våra statistiker. Där kan vi se att det är något liten förhöjd frånvaro i skolan. Det tolkar vi som att enstaka vårdnadshavare håller hemma sina barn, men statistiken pekar inte på att det är något stort problem.

Ses inte som rimligt

Frånvaron bland elever kommer att följas upp varje vecka och Malmö stad kommer även hålla koll på hur frånvaron bland de anställda förändras.

Några åtgärder är dock inte att vänta för de vårdnadshavare som håller sina barn hemma.

– Det vi gör är att vi registrerar frånvaro enligt gängse rutiner. Vi har sagt att vi inte kommer driva något ärende just nu, om man håller sitt barn hemma för att man känner stor oro. Det ser inte vi som rimligt. Utan vi registrerar frånvaro så får vi se längre fram hur utvecklingen blir och om det blir ett problem.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE