Brasilian coronasjuk efter Trumpbesök

Av:  TT-AFP-Reuters

En nära medarbetare till Brasiliens president Jair Bolsonaro bär på coronasmittan.

Förra veckan var denne man och Bolsonaro i USA – där de åt lunch och tog bilder med Donald Trump.

Bolsonaro och hans kommunikationschef Fabio Wajngarten besökte Trumps residens Mar-a-Lago i Florida i helgen. På en bild syns Wajngarten posera sida vid sida med USA:s president, med en röd Trump-keps på huvudet. Bredvid Trump står vicepresident Mike Pence.

På torsdagen bekräftade brasilianska myndigheter att Wajngarten har testat positivt för coronaviruset.

På bild med Trump

– Jag hörde något om det där. Vi åt middag tillsammans i Florida, i Mar-a-Lago, med hela delegationen. Jag vet inte om pressekreteraren var där. Om han var där så var han där. Men vi gjorde inget särskilt ovanligt, säger Trump till reportrar i Vita huset.

– Låt oss säga så här: Jag är inte orolig.

Vita huset meddelar senare att Trump och Pence "knappt" hade någon kontakt med den brasilianske kommunikationschefen och att det inte finns några skäl att testa dem.

Men en bild som Fabio Wajngarten själv lagt ut på Instagram visar att kommunikationschefen i allra högsta grad hade fysisk kontakt.

Jair Bolsonaros kansli meddelar att det har vidtagits förebyggande åtgärder för att värna presidentens hälsa, och under dagen framkom att han testats.

Resultat väntas inom kort och flera ministrar som var med på USA-resan uppges också testas.

Bolsonaro utsattes för en knivattack under valkampanjen 2018 och skadades svårt. Han har genomgått flera bukoperationer sedan dess.

Senator i karantän

De brasilianska toppnamnen som deltog var utrikes- och försvarsministern, samt landets nationelle säkerhetsrådgivare. President Bolsonaros son Eduardo, som också var med, meddelade tidigare via Twitter att han var på väg för att bli testad.

Floridasenatorn Rick Scott var också med i Mar-a-Lago och säger att han kommer att gå i frivillig karantän.

"Även om jag inte tror att jag interagerade med den infekterade personen, så var den personen i samma rum som jag", meddelar Scott skriftligen.

Publisert:

LÄS VIDARE