”Vi måste lära oss att leva med osäkerheten”

Förra riksbankstoppen riktar hård kritik mot åtgärderna för att stoppa coronaviruset

Publicerad 2020-03-21

Ett nytt 11 september varje dag.

Så beskriver den förre vice riksbankschefen Kerstin Hessius situationen som uppstått på grund av coronautbrottet.

– Vi måste bort från paniktillståndet, säger hon till Aftonbladet.

De åtgärder som har införts för att stoppa coronavirusets spridning kan bli förödande för samhällsekonomin. Enligt Kerstin Hessius, vd för statliga tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef, måste de därför vara högst tillfälliga.

– Det man gjort nu kan vara nödvändigt för att få kontroll över situationen i ett inledande skede. Men man måste göra allt för att så snabbt som möjligt komma tillbaka till ett läge där samhället fungerar normalt igen.

Hon liknar den rådande situationen vid osäkerheten som rådde efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001. Det finns dock en viktig skillnad: Nu återkommer turbulensen dag efter dag.

– Då hade man ingen aning om hur stora riskerna var. Man hade ingenting att hålla fast vid, och det är likadant i dag.

Kerstin Hessius, vd för statliga tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef.

”Kan inte stänga ner hela samhället”

I coronavirusets spår har världens börser störtdykt, efterfrågan på varor och tjänster har kollapsat och mängder av människor riskerar att bli av med jobbet.

Om ekonomin inte snabbt får fart igen kommer ett stort antal företag att gå i konkurs, spår Kerstin Hessius.

– Man kan inte stänga ner hela samhället och sedan tro att det bara är att öppna upp allt efter flera månader. Det är inte så enkelt, säger hon.

– Under den perioden skulle mycket av det vi har byggt upp förstöras.

Hessius menar att den svenska regeringen snabbt måste komma fram till vilka åtgärder som är effektivast för att stoppa smittspridningen och som samtidigt skadar samhällsekonomin så lite som möjligt.

– Som det är nu skickar vi ut mängder av människor i total osäkerhet, och det är fruktansvärt. Det leder till enorm ångest att vara orolig för om ens jobb finns kvar i morgon eller inte.

– Politikerna måste få hjälp att lämna panikläget så att de kan ta in konsekvenserna för hela samhället när de fattar olika beslut.

Peter Tuchman blickar mot  de röda siffrorna på skärmarna på New York-börsen.

Finansministern: Gör vad som krävs

Finansminister Magdalena Andersson (S) uppger att hon välkomnar debatten kring coronastrategin.

– Vi tvekar inte att vidta de åtgärder som behövs för att stoppa smittspridningen. Men vi sitter inte på kammaren och hittar på egna åtgärder som kan skada ekonomin eller vården i onödan, säger hon till TT.

På fredagen bemötte även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kritiken.

– Vi har vidtagit de åtgärder som vi anser är rimliga i förhållande till hela befolkningens hälsa. Efter att det här är över får vi fundera på om åtgärderna varit för svaga eller för kraftfulla.

Men det faktum att mycket är okänt kring coronaviruset får inte leda till överdriven försiktighet, menar Kerstin Hessius.

– Jag tror att vi måste lära oss att leva med en osäkerhet. Vi kan inte ta skydd på ett sådant sätt så att allt som vi vill skydda förstörs, säger hon.


PODD Corona - därför har Iran drabbat så hårt av virusutbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur det kommer sig att Iran drabbats så hårt av coronaviruset. Gäst är Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen