Danskar manas till lugn: ”Hyllorna fylls på”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tomma hyllor på Netto i danska Ringsted på onsdagskvällen. Arkivbild.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Tomma hyllor på Netto i danska Ringsted på onsdagskvällen. Arkivbild.

Den danska regeringen försöker stoppa hamstringen av livsmedel med lugnande besked:

– Det finns varor på hyllorna och skulle en hylla vara tom så kommer den att fyllas på igen, säger livsmedelsminister Mogens Jensen (S).

Trots statsminister Mette Frederiksens (S) uttryckliga uppmaning om att låta bli att hamstra rusade många danskar till livsmedelsbutikerna i går och många hyllor tömdes på varor.

Det finns ingen anledning att hamstra, slår näringsminister Simon Kollerup (S) fast under en pressträff. Butikerna är öppna som vanligt och lastbilar fulla med livsmedel kör runt och fyller på efterhand, är hans budskap till danskarna.

– Vi har en tät dialog med våra stormarknader, dagligvaruhandeln och transportnäringen, säger han.

– Budskapet från butikerna är klart. Butikerna håller öppet som vanligt. De har varor på lager. Det finns tillräckligt till oss alla.

Samtidigt påminner ministrarna om att det fortsatt är viktigt att hålla avstånd till andra kunder när man handlar – och behöver man hosta eller nysa så ska det göras i armvecket eller i en pappersservett.

– Jag vill gärna uppmana till att man ger butikspersonalen ett leende och uppmuntran. Deras arbete är otroligt viktigt för att vi alla ska kunna upprätthålla den handel som är nödvändig i vår vardag, säger Mogens Jensen.

PODD Så kan corona påverka det amerikanska presidentvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur coronaviruset kan komma att påverka det amerikanska presidentvalet och hur det påverkar Donald Trumps möjligheter till att bli omvald. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE