Mejla

Natalia Kazmierska

Hyckleri att hylla Greta – och sen köpa ett resebolag

NYHETER

Att norske hotellmagnaten Petter Stordalen räddar charterresebolaget Ving slog ner som en bomb.

Men det är rätt magstarkt att investera miljarder i onödiga flygresor – två veckor efter att man hyllat klimatkämpen Greta.

Iklädd Ving-gul piké, likt en överpeppad reseledare på Playa del Inglès, rusar Petter Stordalen ner för trappan och ut på scenen. Kanske inte lika maxat som när hotellmagnaten hissades ner ur en discokula vid invigningen av hotell Post i Göteborg, men publiken tjuter av lycka, de vrålar som om något så fantastiskt som just denna presskonferens aldrig tidigare ägt rum. 

Stordalen skriker också, kallar Ving-koncernens svenska huvudkontor för Nordens kronjuvel, ”jag får gåshud” ylar han och sträcker armarna upp mot himlen, där flygplanen nu alltså kommer fortsätta frakta frusna nordbor mot sönderturistade charterresmål. 

Gåshud? 

Vänta nu, det där låter bekant. 

Ja just det, det var ju bara två veckor sen Petter Stordalen hävdade att han fick gåshud på de där vältränade bicepsen förra gången – då var det knottror på grund av Greta, den svenska miljöaktivisten. 

Han fick frågan från Svenskt Näringslivs nyhetstjänst Arbetsmarknadsnytt, om hur han kan kombinera sitt företagande med miljörörelsens krav på att stoppa tillväxten. Stordalen svarade att Greta Thunberg ”ger mig gåshud” och att näringslivet måste bli mer miljövänligt. 

Genom att investera sex miljarder för att återuppliva ett flygresebolag, tydligen.

Så mycket för den flygskammen. Den bleknade visst lika snabbt som charterbrännan.

Intressant är att Petter Stordalen och hans fru Gunhilds klimatengagemang är vida marknadsfört, en del av imagen – så sent som i helgen hade de ett halloweenparty för 250 kändisar och den oljeälskande norska finanseliten. Paret Stordalens utklädnad var förstås klimatmedveten, på temat ”ocean plastic”, plastföroreningar i haven.

Samtidigt lyfter Stordalens egen privatjet, enligt norska tidningen Dagens Naeringsliv, ungefär var 70:e timme för att flyga över jordklotet. Motsvarande ett koldioxidutsläpp på 1 500 ton på tre år.  

Hur miljardären ska lyckas göra sista-minuten-resor till Phuket gröna, och samtidigt tjäna pengar, återstår att se. Ving Sverige AB, som flyger 700 000 resenärer årligen till 60 olika länder, kallar sig gärna för det ”mest hållbara reseföretaget”. Man källsorterar väl pina colada-sugrören på sina all-in-clusive-hotell. 

Det enda vi hittills vet är att de nya ägarna, förutom Stordalen även två riskkapitalbolag, ska byta namn på Vings flygbolag till Sunclass Airlines. 

Kanske borde Stordalens hyckleri ges mer uppmärksamhet än hans uppeldade entréer framöver.


PODD: Därför gick Thomas Cook i konkurs

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med flygexperten Jan Ohlsson om bakgrunden till att ett av världens största charterbolag nu gått omkull.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: 

Natalia Kazmierska

Publisert:

LÄS VIDARE

Tidspaniken för att rädda charterjätten Ving

ÄMNEN I ARTIKELN

Petter Stordalen

Ving

Greta Thunberg

Riskkapitalbolag