Kravet: “Vi vill ha möte med makthavare”

avCarin Carlund

Publicerad:

I dag inleds en global hungerstrejk för klimatet som väntas pågå i en vecka. Kravet är tydligt:

– Ett möte med regeringen hade kunnat få oss att avbryta hungerstrejken, säger Lee Lundgren, Extinction Rebellion. 

I dag inleder Extinction Rebellion, ett nätverk för klimataktivister, en global hungerstrejk. Runt 370 personer i bland annat Italien, Kanada, Kongo-Kinshasa, Storbritannien, Tyskland och USA.

I Sverige sitter hungerstrejkarna utanför riksdagen, nära politikerna de vill påverka. I en vecka ska de bara dricka te och vatten:

– Vi vill skapa en kraftfull och tydlig uppmärksamhet runt den pågående klimatkrisen, genom att använda våra kroppar och hungerstrejka under en vecka. Men alla väljer självklart när de ska sluta, säger Samuel Jarrick, 45, klimataktivist och hungerstrejkare. 

1 av 4 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD/AFTONBLADET
Klimataktivistnätverket Extinction Rebellion ska hungerstrejka i en vecka utanför riksdagen.

Enligt en FN-rapport har hungern i världen ökat sedan 2016. Dessförinnan hade hungern i världen minskat under en längre tid. I rapporten konstateras också att den ökade hungern troligen beror på klimatförändringar och på konflikter.

– Vi strejkar i solidaritet med alla dem som redan i dag svälter och dör som ett resultat av klimatkrisen, och för att förhindra att ännu fler går utan mat som ett resultat av politikernas oförmåga att agera, säger Lee Lundgren, 18. 

Kraven

Organisationen vill att politikerna ska agera nu och får ner Sveriges utsläpp till netto noll år 2025.

Men enligt Lee finns det en sak som skulle kunna få Extinction Rebellion att avbryta hungerstrejken i Sverige:

– Vi vill ha ett möte med makthavare, gärna med statsministern och miljöminister Isabella Lövin, där vi kan få framföra våra krav. Det hade kunnat få oss och avbryta strejken. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM