Socialstyrelsen: Svårt att göra en prognos

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Lundahl/TT
Företaget Apotekstjänst tog över leveranserna till regionerna den 1 oktober. Sedan dess har Uppsala, Dalarna, Sörmland, Västmanland och Örebro drabbats av svår materialbrist.

Regionerna försöker komma tillrätta med den materialkris som drabbat flera sjukhus. Ett av de stora problemen är att det saknas en prognos för när leveranserna kan vara tillförlitliga, menar Socialstyrelsen.

Läget har förbättrats något för de drabbade regionerna, men materialkrisen är ännu inte över. Hos Socialstyrelsen råder det fortsatt stabsläge där man arbetar vidare med att analysera läget och göra en prognos framåt.

– Det vi ser fortfarande, och som man uppger både i media och till oss, är att det är svårt att göra en prognos på sikt. Det är inte tillförlitliga leveranser och man jobbar med åtgärder i ett stort spektra, allt från köp från andra leverantörer till stöd från andra regioner, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen

Regionerna som tvingats gå upp i stabsläge har sakta men säkert kunna återgå till mer normala rutiner, men läget är fortsatt allvarligt. Akademiska sjukhuset i Uppsala meddelade på måndagen att man har material för de kommande två dygnen.

– Det är svårt att bedöma hur allvarligt det är. Just nu bedömer man att man klarar av ett normalläge, men däremot finns det ingen tillförsikt i leveranserna. Prognoserna handlar kanske om 24 timmar där man bedömer att man klarar sig, så det är klart att det fortfarande är allvarligt, säger Johanna Sandwall.

Under tisdagen möts ansvariga politiker i Västerås för att hitta lösningar på problemet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM