Fet katt kan ge tusentals kronor i böter

En helt annan katt. Arkivbild.
En helt annan katt. Arkivbild.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat om vite för en kattägande man i Göteborg. Flera tidigare kontroller har visat att katten är kraftigt överviktig och väger mer än 11 kilo. Om ägaren inte följer beslutet hotar tusentals kronor i böter, rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

Katten har enligt ägaren gått upp i vikt efter att djuret kastrerades. Något länsstyrelsen inte bryr sig om utan istället påpekar att en huskatt normalt väger 3–4,5 kilo och att katten måste bantas.

Förutom en tydlig viktminskningsplan måste ägaren väga katten varannan månad hos en veterinär och dessutom skicka kopia av journalen till länsstyrelsen, för att visa att katten gått ner i vikt.

Om ägaren inte följer beslutet hotar vite på minst 5.000 kronor. Det är uppdelat i tre delar: 3 000 kronor om ägaren struntar i att göra en viktminskningsplan, 1 000 kronor varannan månad om det visar sig att katten inte går ner i vikt och även 1 000 kronor varannan månad om journalkopian till myndigheten inte skickas som begärt.

Länsstyrelsen påpekar också att myndigheten kan pröva frågan om ett omhändertagande av katten och djurförbud för ägaren.

Publisert: