Tät kamp mellan tre kandidater i Malawi

Av:  TT-AFP

Anhängare till sittande presidenten Peter Mutharika vid ett kampanjmöte i helgen.
Anhängare till sittande presidenten Peter Mutharika vid ett kampanjmöte i helgen.

Presidenten kan komma att besegras av sin egen högra hand i presidentvalet i Malawi, men han kämpar mot korruptionsanklagelser.

Ekonomin och de svåra klimatomsvängningarna är stora frågor i tisdagens presidentval i Malawi, en liten sträng insprängd mellan Tanzania, Zambia och Mocambique i sydöstra Afrika.

Cyklonen Idai, som slog till i regionen i mars, och flera års ömsom översvämningar ömsom torka, har haft allvarliga konsekvenser för jordbruket som sysselsätter en stor majoritet av befolkningen.

President Peter Mutharika, 78, vann valet 2014. Han ställer nu upp för ytterligare en mandatperiod, i hård konkurrens av två motståndare. Det rör sig om hans egen vice president Saulos Chilima, som djärvt kandiderar mot sin egen chef, och den före detta baptistprästen Lazarus Chakwera.

Under Peter Mutharikas styre har inflationen fallit från 23 till under 9 procent, men landet rankas fortfarande som ett av världens fattigaste, och bara drygt en av tio invånare har tillgång till elektricitet.

Matbrist, strömavbrott och skenande statsskulder har minskat hans popularitet inför valet. Mutharika har inte heller lyckats uppfylla löftena om att bekämpa korruptionen, och hans egen regering har drabbats av flera skandaler.

Malawi är ett land med ung befolkning. Hälften av de omkring 6,8 miljoner registrerade väljarna är under 35 år.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN