Demokrater i enad front mot Bloomberg

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: John Locher/AP/TT
New Yorks tidigare borgmästare Mike Bloomberg och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren under Demokraternas tv-debatt i Las Vegas.

NYHETER

Det var alla mot en när sex presidentaspiranter möttes för tv-debatt i Las Vegas. Miljardären och debattdebutanten Mike Bloomberg fick smocka efter smocka om allt från sin kvinnosyn till sina negativa kommentarer om sjukförsäkringsreformen "Obamacare".

– Vi tar en stor risk om vi ersätter en arrogant miljardär med en annan, sade Massachusettssenatorn Elizabeth Warren i inledningen av debatten som hölls inför Demokraternas nomineringsmöten i Nevada på lördag.

För första gången deltog den tidigare New York-borgmästaren, tillika miljardären och presidentaspiranten Mike Bloomberg.

På scenen i Las Vegas hade han sällskap av Vermontsenatorn Bernie Sanders, den förre South Bend-borgmästaren Pete Buttigieg, exvicepresidenten Joe Biden, Massachusettssenatorn Elizabeth Warren och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar.

Höll låg profil

Och mycket handlade om attacker på just Bloomberg. För ovanlighetens skull stod inte president Donald Trump i centrum för debatten.

– Jag ska berätta vem det är vi tävlar mot – en miljardär som kallar kvinnor för tjocka fruntimmer och lesbianer med hästansikten. Nej, jag talar inte om Donald Trump, jag pratar om borgmästare Bloomberg, inledde Elizabeth Warren.

Så drog Bernie Sanders upp det så kallade "stop and frisk"-förfarandet under Bloombergs tid som New York-borgmästare. Metoden tillät polisen att stoppa personer och visitera dem på väldigt vaga grunder, vilket kom att slå mycket hårt mot minoriteter.

Bloomberg höll som väntat en ganska låg profil jämfört med sina mer hetsiga meddebattanter och framhöll sin roll som problemlösare, administrativ New York-boss och givare till välgörande ändamål.

– Jag är en filantrop som inte har ärvt mina pengar, utan tjänat mina pengar. Jag spenderar de pengarna för att bli av med Donald Trump, den värsta presidenten som vi någonsin har haft. Och om jag kan få det gjort, så kommer det att vara ett bra bidrag till Amerika och mina barn, sade Bloomberg.

Stinkande insats

Men flera gånger svävade han på målet och tycktes stå utan slagkraftiga svar på partikamraternas hamranden. Det är också det som amerikanska bedömare tar fasta på i sina recensioner av debatten. Bloombergs insats beskrivs både som "stinkande" och "oerfaren" och ett bevis på att man inte kan bygga en kampanj på enbart tv-reklam.

Exborgmästarens eget högkvarter var föga förvånande av en annan åsikt: "Du vet att du är en vinnare när alla andra kandidater attackerar dig. Alla kom för att förstöra för Mike inatt. Det hände inte", skriver kampanjchef Kevin Sheekey i en kommentar.

I debatten var Bloomberg dock tydligt med att han inte tror att Bernie Sanders har någon chans att slå Donald Trump. Om Sanders, som nu leder i de nationella opinionsmätningarna om vem demokratiska väljare vill se som Trumps motståndare i höst, blir presidentkandidat så kommer "vi att ha Donald Trump i ytterligare fyra år", hävdade exborgmästaren.

Riktig demokrat?

Det hettade till mer än under tidigare debatter och Pete Buttigieg attackerade både Sanders och Bloomberg.

– Vi borde inte behöva välja mellan en kandidat som vill bränna ner det här partiet (Sanders) och en som vill köpa det (Bloomberg). Vi kan bättre än så, sade Buttigieg.

– Låt oss plocka fram någon som faktiskt är demokrat, fortsatte han.

Bernie Sanders har under en stor del av sin karriär varit politiskt oberoende och Mike Bloomberg har tidigare varit republikan.

PODD Kan Bernie Sanders slå Donald Trump?

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om valet i New Hampshire och om vinnaren där, Bernie Sanders, har någon möjlighet att slå president Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE