Botkyrka anmäler sig efter övergrepp mot barn

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En tidigare anställd på en förskola i Botkyrka är misstänkt för sexuella övergrepp mot barn. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
En tidigare anställd på en förskola i Botkyrka är misstänkt för sexuella övergrepp mot barn. Arkivbild.

Botkyrka kommun har anmält sig själv till Skolinspektionen efter att en tidigare anställd på en förskola erkänt sexuella övergrepp på barn. En extern utredning ska också genomföras.

"Sanningen ska fram. Situationens allvar kräver en omfattande och granskande översyn av våra rutiner och vår hantering", säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

"Men det räcker inte med att konstatera fel. Vi måste göra allt vad vi kan och använda alla resurser för att säkerställa att något liknande aldrig kan inträffa igen", fortsätter han.

Personen arbetade på en förskola i kommunen och är sedan 31 januari 2020 häktad misstänkt för kränkande fotografering, grovt barnpornografibrott och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Han har erkänt handlingarna.

"I en så här allvarlig situation borde Skolinspektionen per automatik gå in och granska kommunen, men så är inte fallet. Därför anmäler kommunen sig själv till Skolinspektionen", säger Anette Älmdalen, tillförordnad utbildningsdirektör.

Den brottmisstänkte har varit anställd i Botkyrka kommun sedan 2013. Vissa gärningar tros ha ägt rum på förskolan där mannen jobbade. Efter erkännandet avskedades personen med omedelbar verkan.

Publicerad:

LÄS VIDARE