Rekordmånga döda i corona på fredagen

Av: Oscar Schau

Publicerad:
Uppdaterad:

Den som bryter coronakarantänen i Kina kommer att straffas hårt och riskerar att avrättas, enligt ett pressmeddelande från kinesiska myndigheter.

Samtidigt var fredagen den dödligaste dagen hittills i landet.

Antalet döda i coronaviruset stiger stadigt i Kina.

Sjutton personer hade hunnit dö redan innan de kinesiska myndigheterna började att presentera dagliga uppdateringar den 23 januari.

På fredagen slogs ett nytt rekord efter att 86 personer mist livet i smittan – på bara en dag. Samtidigt befinner sig över 6 000 personer i ett allvarligt sjukdomstillstånd, en siffra som steg med 1 200 personer igår, skriver Kinas hälsomyndighet på sin hemsida.

Idag bekräftade USA:s ambassad att den första amerikanska medborgaren dött i viruset. Personen, som var i 60-årsåldern, befann sig i Wuhan.

En coronapatient.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
En coronapatient.

Inför hårda repressalier

För att upprätthålla karantänen, som håller miljontals människor isolerade på flera kinesiska orter, har myndigheterna nu gått ut med vad som väntar den som försvårar kampen mot viruset, skriver CNN.

Att skada, spotta på eller hota sjukvårdspersonal kommer att mötas av ett snabbt gripande och omedelbar bestraffning. Detsamma gäller för den som bryter karantänen, vandaliserar sjukvårdsanläggningar eller arrangerar minnesstunder för de döda utan tillstånd.

I allvarliga fall är inte dödsstraffet uteslutet.

Totalt har 722 personer dött i Kina. Bara två personer har mist livet utanför landet, en man i Hongkong och en kinesisk man på Filippinerna. Även en misstänkt coronasmittad 60-årig japansk medborgare har dött i lunginflammation, men att viruset var orsaken har inte bekräftats, skriver CNN.

Foto: Stringer / Getty Images AsiaPac
Öde gator i Wuhan.
Foto: Kevin Frayer / Getty Images AsiaPac
En kvinna i Bejing håller sin hund som har en ansiktsmask.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: