Donald Trump frias helt i senaten

McConnell: ”Dags att gå vidare”

USA:s president Donald Trump frias helt från anklagelserna i riksrätten.

Med republikanen Mitt Romney som enda undantag röstade partierna enligt respektive linje.

”Tack vare den republikanska senatens svek mot konstitutionen, fortsätter presidenten utgöra ett hot mot den amerikanska demokratin”, säger toppdemokraten Nancy Pelosi i ett uttalande.

Omröstningen skedde vid klockan 22 på onsdagen, svensk tid, i kongressens senat.

Senatorerna frikände Donald Trump på båda anklagelsepunkterna. Röstsiffrorna blev 52 mot 48 när det gäller maktmissbruk och 53 mot 47 när det gäller hindrande av kongressens arbete.

Den republikanske Utahsenatorn Mitt Romney bröt som väntat partilinjen och ansåg presidenten skyldig för maktmissbruk.

Samtliga demokrater röstade för att fälla presidenten på båda punkterna och därmed avsätta honom från ämbetet.

Donald Trump firade frikännandet genom att twittra en film på tidsskriften Times omslag. Den manipulerade videon visar valplakat som antyder att Trump kommer att sitta kvar betydligt längre än en eller två mandatperioder.

Det sista plakatet har texten ”Trump 4eva”, Trump för evigt.

Pelosi anklagar republikanerna

Representanthusets talman Nancy Pelosi säger i ett uttalande att presidenten och republikanerna i senaten har ”normaliserat laglöshet”.

Hon anklagar senaten för att ”ignorera fakta, det amerikanska folkets vilja och sin plikt mot konstitutionen” och att vara en del av presidentens ”mörkläggning”.

”Presidenten kommer att skryta med att han frikänts. Men det kan inte ske något frikännande utan en rättegång, och det är inte en rättegång utan vittnen, dokument eller bevis”, säger Pelosi och syftar på att senaten inte godkände bevis som vittnen och dokument under rättegången.

Pelosi avslutar med ett löfte om att representanthuset ska fortsätta skydda konstitutionen och dess kontrollfunktioner.

McConnell: ”Politiskt misstag”

Republikanen Mitch McConnell, majoritetsledare i senaten, beskriver den friande domen som en politisk förlust för Demokraterna.

– De tog initiativ till det här, de tyckte att det var en bra idé, och åtminstone kortsiktigt är det ett kolossalt politiskt misstag, säger han på en pressträff, rapporterar CNN.

Demokraterna anklagar Trump för att ha stoppat ett militärt bistånd till Ukraina. Syftet var enligt misstankarna att pressa landet till att inleda en utredning mot Trumps politiske rival Joe Biden och dennes son Hunter Biden.

Flera republikanska senatorer har uttryckt att Trump agerat klandervärt. Men bara Mitt Romney har sagt att det är ett tillräckligt allvarligt övertramp för att avsätta presidenten. Många har i stället avfärdat riksrättsprocessen som ”en häxjakt”.

McConnell pressades av reportrarna, men vägrade svara på vad han tycker om Trumps agerande.

– Lyssna, vi har röstat. Det är dags att gå vidare, säger han.

Trumptrogne senatorn Lindsey Graham kallar riksrätten ”en orättvisa” mot presidenten.

”Tyvärr tror jag inte att mina kollegor i Demokraterna, som drivs av ett ohejdat hat mot president Trump, har förmågan att gå vidare”, skriver han på Twitter.

”Presidenten frikändes i dag av senaten och kommer att rentvås av det amerikanska folket i november när han blir omvald till en andra mandatperiod.”

”Jag gjorde min plikt”

Mitt Romney meddelade sitt besked att bryta partilinjen tidigare på onsdagen när han talade i senaten. Märkbart rörd hänvisade han till sin djupa tro och den ed han svurit ”inför gud”.

– Presidenten har gjort sig skyldig till ett förfärligt missbruk av allmänhetens förtroende. Vad presidenten gjorde var fel, otroligt fel, sa han.

Enligt CNN är Mitt Romney den förste senatorn att rösta ja till att avsätta en president från sitt eget parti.

Mitt Romney kallar Donald Trumps agerande ett angrepp på USA:s ”nationella säkerhet och grundläggande värderingar”.

– Min röst kommer sannolikt vara i minoritet i senaten. Men oavsett detta, med min röst, kan jag säga till mina barn och deras barn att jag gjorde min plikt efter bästa förmåga i tron att mitt land förväntade sig det av mig, sa han.

Två tredjedelars majoritet

För att fälla presidenten krävdes två tredjedelars majoritet vid senatens omröstning. Eftersom Republikanerna har majoritet i kammaren, med 53 platser mot Demokraternas 47, har det hela tiden varit troligt att Trump skulle frias.

Riksrättsförfarandet har pågått sedan i september. Rättegången som nu avslutats är den tredje i USA:s historia.

Tidigare har presidenterna Bill Clinton och Andrew Johnson, 1998 och 1868, blivit anklagade av representanthuset, för att sedan frias av senaten.

Donald Trump frias helt i senaten.
Donald Trump frias helt i senaten.

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

https://t.co/JDS4zUXXJG
Publisert:

LÄS VIDARE