Philip, 28: Folk håller för munnen när man går förbi

”Sluta behandla alla asiater som potentiella coronahot”

Uppdaterad 2020-10-13 | Publicerad 2020-02-05

Skräcken för coronaviruset drabbar nu personer med asiatiskt utseende – som utsätts för rasism och annorlunda behandling.

Philip, med vietnamesisk härkomst, berättar att ingen vill sitta bredvid honom på pendeltåget.

– Det är inte okej, i dessa tuffa tider borde vi vara enade och inte emot varandra.

Philips föräldrar kom till Sverige från Vietnam under krigets slut. Han har tidigare aldrig upplevt rasism så tydligt som efter utbrottet av coronaviruset – trots att Sverige bara haft ett fall av viruset.

Han beskriver hur folk tittar mer och konstigt på honom eftersom han har asiatiskt utseende. Det blev än mer tydligt att han behandlas annorlunda när han började hosta på tunnelbanan.

– Folk fick panik och började byta vagn och flytta sig långt bort i från mig. Det var lite sorgligt.

Philip har sett hur folk hållit för munnen när människor med asiatiskt utseende gått förbi och har märkt att det ofta är tomt bredvid honom på fullsatta pendeltåg.

– Kanske överdriver och övertänker jag. Men det känns som att ingen vill sitta bredvid mig. Hur kan det annars vara fullt överallt utom bredvid mig, när folk istället väljer att stå jämte mig?

Han berättar om en kompis som även han har fått många konstiga blickar på grund av sin asiatiska härkomst.

– Han frågade en dam varför hon stirrade så på honom. Damen ville då tydligen veta om han kom från Kina eller inte.

Asiater får skulden för andras rädsla

Philip tror att folk är väldigt rädda för coronaviruset. Men han är ledsen över att de med asiatiskt utseende får skulden och måste bemöta andras rädsla.

– Jag som asiat har lätt att se skillnad på asiater men som svensk kanske det inte är lika lätt att se skillnad på vilka länder i Asien man kommer från, och alla dras över en kam.

Han tycker att folk borde läsa på mer om viruset och sluta behandla alla asiater som potentiella coronahot.

– Folk dör ju varje dag av vanlig influensa. Jag blir faktiskt ledsen inombords och jag tror att det är många med asiatisk härkomst som känner samma som jag.

#IAmNotAVirus sprids

Och det är inte bara Philip som är drabbad. Under hashtaggen #IAmNotAVirus vittnar tusentals med östasiatiskt utseende om rasism och annorlunda behandling efter coronavirusets utbrott. De flesta som skrivit under med hashtaggen bor i England, Frankrike och Tunisien.

För P3 nyheter berättar Xun Wang från Stockholm om hur en kille hoppade bort från honom när han skulle kliva på pendeltåget. Kanalen har pratat med flera andra med kinesisk bakgrund som vittnar om liknande situationer. En mamma berättar att andra barn på förskolan ska ha sagt att hennes barn har coronavirus, en annan kvinna berättar att någon ropade "Coronavirus" när hon promenerade med sin sex månader gamla bebis i barnvagnen.

LÄS VIDARE