IS får draghjälp av corona: ”Definitivt en återhämtning”

När världens blickar riktas mot coronapandemin växer sig terrorsekten IS allt starkare.

Antalet väpnade attacker ökade väsentligt i april och bedömare säger sig se en återhämtning för organisationen.

– De har utnyttjat vakuumet som har uppstått, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Minst 24 människor, däribland två spädbarn, mördades brutalt när flera beväpnade män, iklädda polisuniform, gick till attack mot ett sjukhus i Afghanistans huvudstad Kabul förra tisdagen. Samma dag mördade en självmordsbombare 32 personer på en begravning i provinsen Nangahar.

Terrororganisationen IS tog snabbt på sig begravningsdådet. Ännu har ingen grupp tagit på sig ansvaret för attacken på sjukhuset, men USA:s speciella sändebud i Afghanistan har sagt att terrorsekten ligger bakom även detta dåd.

IS har tagit på sig flera attacker i landet den senaste tiden, och även i Irak har antalet attacker ökat väsentligt. Enligt organisationen Middle East Institute ökade terroristernas väpnade attacker med 69 procent i april jämfört med samma period förra året.

– Även i Syrien är det fler attacker. IS finns, de är på gång, det ser man också på hur många de är, man uppskattar att det finns mellan 14 000–18 000 IS-krigare just nu. De har stationerat sig i områden där det är svårt för regeringsstyrkor och andra att operera, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

”Ser möjligheter under covid-tider”

Förutom politisk turbulens i Irak är bedömare överens om att också coronapandemin har gjort att IS har kunnat växa sig starkare. Innan sektens utropade kalifat föll i mars 2019 förberedde sig organisationen på att de en dag kanske skulle kunna komma att minimeras och gömde bland annat nyckelpersoner, enligt Magnus Ranstorp.

I Syrien tycks IS nu rikta in sig på att genom väpnade attacker frita fångar och i Irak attackerar de byar som tidigare var under terrorsektens kontroll.

– De accelererar och ser möjligheter under covid-tider. De opererar i skuggorna, träder fram och slår till, säger Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp, terrorexpert.
Magnus Ranstorp, terrorexpert.

Propagandan: Corona är Guds straff

Att den USA-ledda koalitionen på grund av pandemin har påskyndat ett tillbakadragande av trupper från militärbaser har också gagnat IS, enligt terrorexperten.

– Det gör att de kan omorganisera sig. Den militära offensiv som nu inte finns har skapat andrum för de här krafterna. När man inte har närvaron på plats, då lyckas de träda fram.

I IS egen propaganda har coronaviruset framställts som Guds straff mot Kina och mot västvärlden.

Bedömare har sett en ökad aktivitet från terroristerna under pandemin i sociala medier. Sekten har också uppmanat sina sympatisörer till attacker mot västvärlden, när staterna anses vara svaga till följd av virusets spridning.

”Definitivt en återhämtning”

Enligt Magnus Ranstorp är IS kortsiktiga mål fortsatt att frita fångar, börja visa sin närvaro i lokala byar som de har tagit tillbaka, avrätta nyckelpersoner och öka sin finansiering, bland annat genom att upprätta vägspärrar och beskatta varor som transporteras.

Han menar att fler måste inse att de starka ideologiska krafterna finns kvar.

– Jag minns för tio år sedan, då sa folk: ”al-Qaida är besegrade” och så vidare. Det stämde ju inte, de finns ju också kvar. Det går inte att trycka bort de här krafterna helt, bara tillräckligt så att de inte har kapacitet att bygga upp ett nytt kalifat.

– Det är definitivt en återhämtning för IS som vi ser just nu, säger Magnus Ranstorp.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE