Helge Iversen, f d Fossmo

Livstid blir 26 år för Knutbypastorn Fossmo

Av: 

TT

Helge Fossmos fru mördades och en granne skottskadades vid händelserna i Knutby utanför Uppsala den 10 januari 2004. Arkivbild.
Helge Fossmos fru mördades och en granne skottskadades vid händelserna i Knutby utanför Uppsala den 10 januari 2004. Arkivbild.

NYHETER

Mannen bakom ett av 2000-talets mest uppmärksammade rättsfall – Knutbydramat – får sitt livstidsstraff omvandlat.

Pastorn Helge Fossmo, som 2004 dömdes för anstiftan till mord och mordförsök, får straffet nedsatt till 26 års fängelse.

Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven våren 2021.

Tidigare i höstas blev det känt att den ansvariga åklagaren och Fossmos advokat var överens om att livstidstraffet skulle omvandlas. Däremot var de oeniga kring längden på straffet – medan åklagaren ansåg att 28 år var lämpligt, begärde advokaten 25 år.

Nu meddelar Örebro tingsrätt sin dom: Helge Fossmo får sitt livstidsstraff omvandlat till 26 års fängelse.

I normalfallen blir man frigiven när två tredjedelar av den bestämda strafflängden är avtjänade. Det skulle i Helge Fossmos fall kunna innebära att han kan bli villkorligt frigiven under våren 2021. Det är dock Kriminalvården som kommer att fatta beslut om när detta kan ske.

Återfallsrisk låg

I sitt beslut har tingsrätten bland annat utgått från utlåtanden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket (RMV). Enligt Kriminalvården har viss misskötsamhet under anstaltstiden förekommit, men det är av "förhållandevis ringa art" skriver tingsrätten. RMV har bedömt risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag som låg, och Helge Fossmo har enligt rätten "medverkat till att främja sin återanpassning i samhället".

Den 10 januari 2004 hittades Fossmos hustru mördad i parets bostad i Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Senare samma år dömdes Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord på hustrun samt anstiftan till mordförsök på mannen. Han dömdes även för ett tidigare fall av anstiftan till mordförsök på hustrun.

"Starka känslor"

En kvinna som i medierna kallades "barnflickan" var den som utförde gärningarna. Enligt 2004 års dom i Uppsala tingsrätt hade Fossmo genom "intensiv, målmedveten och långvarig påverkan" förmått henne att begå brotten. Detta skedde bland annat genom anonyma sms. Hon dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård, men är sedan 2011 frisläppt.

Örebro tingsrätt anser att straffvärdet för brotten som Fossmo dömts för är högt, vilket tillsammans med den tid som utslussningen bedöms ta leder till att man landar på 26 års fängelse.

– Han har utnyttjat sin ställning som ledare i sin församling och utnyttjat en person som har haft starka känslor för honom, och sedan också att det är flera brott som han dömts för. Då kommer vi till 26 års fängelse, säger Anders Domert, chefsrådman vid Örebro tingsrätt.

Helge Fossmo, som i dag har ett annat efternamn, har flera gånger tidigare ansökt om tidbestämt straff, men nekats.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Helge Fossmo ute ur fängelset om två år – får tidsbestämt straff

ÄMNEN I ARTIKELN

Helge Iversen, f d Fossmo

Rättsmedicinalverket

Kriminalvården