FN-styrkor sätts in efter massmord på civila

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Våldsamma protester i Beni i östra Kongo-Kinshasa.
Våldsamma protester i Beni i östra Kongo-Kinshasa.

Fredsbevarande trupper från FN kallas in för att skydda civila i östra Kongo-Kinshasa. Beslutet fattades sedan terrorgruppen ADF dödat ett 70-tal personer de senaste veckorna.

Demonstranter visar ilska över att ADF inte stoppas.

Landets armé ska utföra "gemensamma insatser" med FN:s fredsbevarande styrkor för att trygga civilbefolkningens säkerhet i staden Beni, meddelade president Félix Tshisékédis stab efter ett krismöte på måndagen.

Beslutet meddelades på måndagen och var en konsekvens av senaste tidens attacker och oroligheter.

Demonstranter, missnöjda över att man inte lyckats stoppa extremisterna i ADF, stormade och satte eld på ett FN-läger i utkanten av staden på måndagen. Landets säkerhetsstyrkor avlossade skott för att skingra demonstranterna, men ett dussintal lyckades bryta sig in på den evakuerade fredsbasen.

Minst fyra demonstranter dödades i sammandrabbningar med kongolesiska säkerhetsstyrkor, enligt den militäre åklagaren Kumbu Ngoma som utreder händelsen.

– Tio civila skadades och tre soldater, sade han på måndagskvällen.

Stadshus i brand

Tidigare på dagen sattes stadshuset i Beni i brand av hundratals uppretade demonstranter. Protesterna blossade upp sedan medlemmar i terrorrörelsen ADF dödat åtta civila i staden i ännu en nattlig räd.

De islamistiska extremisterna har plågat Kongo-Kinshasa i årtionden, trots stor FN-närvaro och upprepade löften från regeringen att stoppa gruppen. Bara den senaste fem åren anklagas den islamistiska extremistgruppen för att ha dödat tusentals civila.

Försök att stoppa

Landets armé inledde en offensiv mot terrorrörelsen för knappt fyra veckor sedan för att "slutgiltigt tillintetgöra" den beväpnade gruppen i östra Kongo-Kinshasa längs gränsen mot Uganda. Sedan dess uppges minst 77 civila ha dödats av ADF i nattliga hämndaktioner.

Företrädare för FN:s fredsbevarande styrka Monusco sade i lördags att man inte kunde ingripa eftersom den kongolesiska armén startat offensiven på eget bevåg.

"Monusco kan inte delta i operationer i krigszoner utan att ha tillfrågats och utan att det finns en strikt samordning med den nationella armén", skrev man då på Twitter, ett beslut som nu har ändrats enligt regeringen.

I helgen dödades en demonstrant och två poliser i sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter.

Publicerad: