Forskning & vetenskap

3 000 barn i studie om PFAS och immunförsvar

Av: 

TT

Genom att se hur mycket antikroppar barnen producerar vid vaccinering kan man se om immunförsvaret påverkats. Arkivbild.
Genom att se hur mycket antikroppar barnen producerar vid vaccinering kan man se om immunförsvaret påverkats. Arkivbild.

NYHETER

En stor studie på barn i hela landet ska visa om immunförsvaret påverkas av att man druckit vatten förorenat med PFAS, rapproterar P4 Blekinge. 3 000 barn ingår i studien som blir den största i världen i sitt slag.

– Det är unikt att så många barn ingår, och att vi kan täcka ett så brett spektrum av olika halter av PFAS i kroppen, säger Kristina Jakobsson, professor i samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet.

Genom att undersöka hur stor mängd antikroppar barnen producerar efter vaccinering mot de vanligaste barnsjukdomarna kan man se hur immunförsvaret påverkats.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är en stor grupp av syntetiska ämnen. Två av de mer kända ämnena är PFOS och PFOA. Livsmedelsverkets gränsvärde för elva olika PFAS-ämnen i Sverige är 90 nanogram per liter. Hundratusentals svenskar beräknas ha utsatts för högre värden genom dricksvatten.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Stopp för kemikalier i danska förpackningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Forskning & vetenskap

Immunförsvar

PFAS

Göteborgs universitet