Födda i Somalia, Turkiet och Irak får oftare covid-19

Överrepresentationen av covid-19-sjuka i Sverige är stor framför allt bland personer födda i Somalia, Turkiet och Irak.

Sju gånger fler svensksomalier än förväntat har fått covid-19.

– Överrepresentationen är mycket tydlig, sade statsepidemiolog Anders Tegnell.

I slutet av mars larmade läkare om att sex av de 15 första covid-19-döda i Region Stockholm var svensksomalier.

– När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska, sade läkaren Jihan Mohamed då till SVT.

Sedan framkom att de invandrartäta stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta var mycket mer covid-19-drabbade än andra stadsdelar i Region Stockholm. De hade 47 respektive 37 covid-19-fall per 10 000 invånare fram till 6 april.

Nu har Folkhälsomyndigheten specialstuderat överrepresentationen bland personer födda i andra länder. På myndighetens presskonferens i dag tisdag presenterade Anders Tegnell staplar som visade en tydlig överrepresentation av covid-19-fall för personer födda i Somalia, Turkiet, Irak, Finland, Eritrea, Syrien, Iran och Forna Jugoslavien.

– Somalia har en rätt kraftig överrepresentation, konstaterade Tegnell och fortsatte:

– Det här är ett viktigt budskap till oss alla att vi kan rikta insatser mot de här grupperna.

Provtagning för coronavirus.
Provtagning för coronavirus.

Angående överrepresentationen bland personer födda i Finland och Turkiet sade Tegnell:

– Det beror nog i första hand på att de tillhör grupperna som har hög sjuklighet, många av dem är över 60, 70, 80 år.

Tegnell: Trångboddheten en riskfaktor

På Aftonbladets fråga om trångboddheten i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta kan ha påverkat smittspridningen svarade Anders Tegnell:

– Det finns absolut aspekter på den här smittan som talar för att trångboddhet är en riskfaktor. Sen tror jag man måste jobba väldigt mycket med den här typen av siffror innan man vet exakt vad som ligger bakom dem, så att man inte ramlar på lätta lösningar.

Nya siffror från Smittskydd Stockholm på tisdagen visar att andelen covid-19-smittade fortfarande är högst i Rinkeby-Kista med 58 per 10 000 invånare och näst högst i Spånga-Tensta med 48 fall per 10 000.

Siffrorna har ökat, eftersom de redovisar det samlade antalet smittade. Men smittspridningen minskade under förra veckan i Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista och Sundbyberg. Däremot ökade spridningen i Södertälje och Skärholmen.

FödelselandAntal fallÖverrepresentation
Somalia2837
Turkiet1505,1
Irak2422,9
Finland1882,3
Eritrea552,1
Syrien1971,8
Iran831,8
Forna Jugoslavien601,6
Fotnot: Siffran för överrepresentation visar hur många gånger fler covid-19-fall än befolkningsandelen som förekom i gruppen mellan 13 mars och 7 april.
Källa: Folkhälsomyndigheten. Siffrorna har bearbetats av Aftonbladet.

PODD Så hårt kan coronaviruset slå mot svenska jordbruket

Sveriges bönder kan drabbas hårt av coronakrisen när säsongsarbetare från utlandet inte har möjlighet att ta sig hit. Arbetslösheten ökar lavinartat i landet och frågan är om de som blivit permitterade borde få jobb inom lantbruket? Vilket är det värsta scenariot vi står inför? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE