Liberalerna kräver stöd till utsatta barn

Av: TT

Publicerad:
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill se ett extrastöd på 50 miljoner kronor till bland annat organisationer som arbetar med utsatta barn och ungdomar. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill se ett extrastöd på 50 miljoner kronor till bland annat organisationer som arbetar med utsatta barn och ungdomar. Arkivbild.

Liberalerna kräver att 50 miljoner kronor används för att stödja utsatta barn under coronapandemin.

– Vi oroar oss över den ökade oron hos barn, säger partiledare Nyamko Sabuni som vill se ett extrastöd till de ideella organisationer som hjälper utsatta barn och unga.

Liberalerna föreslår att stödet ska tas med i vårändringsbudgeten i april. Beloppet grundar sig på samtal som partiet har haft med organisationer som arbetar med frågorna.

Sabuni ser problem för barn i familjer där våld eller olika typer av missbruk förekommer. Dessa barn behöver stöd nu, men även på längre sikt som en direkt konsekvens av coronakrisen.

– Isolering i hemmet gör också att många barn visas på nätet, surfar och spelar och hamnar på platser som inte vill dem väl.

Dessutom finns en oro hos barn över att föräldrar kan förlora sina jobb, eller att man inte kan besöka sina mor- och farföräldrar.

De ideella organisationernas verksamhet bekostas i dag delvis av företagsdonationer och privata insatser, pengar som kan minska drastiskt i rådande läge, befarar Sabuni. De ideella organisationerna är också ett viktigt komplement till socialtjänstens arbete.

Sabuni har tagit upp behovet med andra partiledare och ser en realistisk möjlighet att förslaget om ekonomiskt stöd antas, men hon tror att än mer kommer att behövas om grundskolorna stänger. Sabuni vill också att informationen om coronaepidemin åldersanpassas och förbättras för unga.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN