Äldre kan tvingas vänta på vaccin mot covid-19

Av: Erik Karlsson, John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

De äldre måste fortsättningsvis hålla sig borta från barnbarnen – troligen över sommaren.

Inte ens om man vet att man haft covid-19 kan man känna sig säker.

– Nej, i dag finns inte den kunskapen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Personer över 70 rekommenderas att hålla sig i sina hem och borta från familj och vänner för att skydda sig mot coronasmittan.

Och så kan det förbli under lång tid framöver, enligt Folkhälsomyndigheten.

På onsdagen fick statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om äldre personer kan få träffa sina barnbarn i sommar och svaret blev nej.

– Jag tror att det kommer att ta ganska lång tid att släppa på det skyddet som våra äldre äldre behöver ha. Säkert ett antal månader framåt. Har vi otur med en hyfsad spridning hela tiden, så kanske man måste fundera på om vaccin eller annat kommer som kan skydda de äldre. Vi löser mycket andra problem när en stor del av befolkningen blir immun, men skyddet för de äldre äldre kommer behöva finnas kvar, säger han.

I takt med att allt flera personer smittas – med eller utan symtom – ökar också intresset för hur immuniteten mot covid-19 fungerar. Men än så länge vet forskarvärlden för lite för att man ska kunna ta risken att räkna med immunitet, säger Anders Tegnell när Aftonbladet ställer frågor efter presskonferensen.

– Vi håller på och tittar på det på olika sätt. Det ser absolut ut som att under en kort tid så blir de absolut flesta immuna. Hur länge det vara är mer oklart. Det forskas över hela världen på det här just nu så vi kommer säkert lära oss mer. På befolkningsnivå så finns det nog rätt mycket som talar för att det kommer ha effekt men att för en individ säga om man är immun eller inte, där är vi inte riktigt än.

Så kan man umgås med sina äldre släktingar om man är säker på att man har haft covid-19?

– Nej, i dag finns inte den kunskapen så att man kan känna sig säker på det, säger Anders Tegnell.

Inte heller i Stockholm där spridningen väntas nå en så kallad flockimmunitet i mitten av maj, då så många haft viruset att det inte längre lyckas spridas, kan man känna sig säker längre fram i vår.

– Även om vi kommer dit där vi har en ganska låg spridning i Stockholmsområdet, det är Stockholm vi pratar om nu, resten av landet kommer röra sig i en annan bana, så kan vi förmodligen inte känna oss trygga med våra äldre. De kommer förmodligen inte att vara immuna, det är det vi sitter och pratar om nu, säger statsepidemiologen.

Anders Tegnell.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Anders Tegnell.

”Kommer ta ganska lång tid”

Anders Tegnell nämner två möjligheter som i nuläget finns för att äldre ska kunna leva som vanligt framöver och träffa yngre släktingar:

* Vaccin.

* Individuella snabbtester för att undersöka om till exempel barnbarn är immuna.

Om de individuella snabbtesterna som nu börjar komma ut på marknaden säger Anders Tegnell:

– Det gäller ju att snabbtesterna är bra, att de är kvalitetssäkrade och godkända. Då kan de i framtiden bli ett bra komplement. Men det verkar inte som att något av testerna är där i dag, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

PODD Så styr oljan världspolitiken

Priset på råolja störtdök i början av veckan. När efterfrågan inte längre finns i samma utsträckning, då rasar priset. Vad innebär det nu för USA som drabbats hårt av prisraset och vad betyder det för oss i Europa? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE