Svenska svaret i natt: ”Alla lika inför lagen”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

USA:s president Donald Trump skrev i går kväll att han är väldigt besviken på Stefan Löfven (S) – för att han inte agerat i ASAP Rocky-fallet.

Varken statsminister Löfven eller utrikesminister Wallström vill närmare kommentera utspelet.

– Det har redogjorts för Vita huset att i Sverige är alla lika inför lagen, säger Margot Wallströms pressekreterare till Aftonbladet.

I går kväll twittrade USA:s president Donald Trump om artisten ASAP Rocky som blev åtalad för under torsdagen.

”Jag är väldigt besviken på statsminister Stefan Löfven för att ha varit obenägen att agera. Sverige har svikit de afro-amerikanska medborgarna i USA. Jag har sett klippen med ASAP Rocky och han blev förföljd och trakasserad av bråkmakare. Behandla amerikaner rättvist!”, skriver Trump.

Trump: #FreeRocky

Presidenten kräver nu att svenskt rättsväsende släpper ASAP Rocky fri.

”Vi gör så mycket för Sverige men det verkar inte göras något från andra hållet. Sverige borde fokusera på riktiga kriminella problem”, skriver han i en annan tweet.

Donald Trump avslutar med hashtagen ”#FreeRocky”.

Aftonbladet har sökt statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) för en kommentar om den amerikanske presidentens utspel.

Mikael Lindström, tf pressekreterare åt statsministern svarar Aftonbladet i ett sms.

”Det är inget som statsministern kommenterar. Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess”, skriver han.

”Går inte in i enskilda fall”

Utrikesminister Margot Wallström vill inte heller kommentera utspelet från Trump, meddelar hennes pressekreterare Jasmina Sofic.

– Vi kommenterar inte det, vi går inte in i enskilda fall.

Men det är ändå ett ganska hårt angrepp från Trump?

– Det är ju med anledning av det här fallet. Det har redogjorts för Vita huset att i Sverige är alla lika inför lagen. Vi låter rättsprocessen ha sin gång och i övrigt har vi inget att kommentera i nuläget, säger Jasmina Sofic, pressekreterare åt Margot Wallström.

Sveriges ambassadör i Washington, Karin Olofsdotter, har kort kommenterat Trumps utspel i liknande ordalag:

”Regeringen tillåts inte, och kommer inte försöka, påverka juridiska förfaranden”, skriver ambassadören bland annat.

PODD: Turerna kring ASAP Rocky
– med GW och Sven-Erik Alhem

I nyhetspodden Aftonbladet Daily går vi igenom alla turerna i fallet om rapstjärnan ASAP Rocky och funderar lite över vad den här historien säger om det svenska häktningssystemet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

FAKTA: ASAP Rocky-fallet – dag för dag


 Söndag 30 juni: ASAP Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.
 
 Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.
 
 Tisdag 2 juli: På ASAP Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder ASAP Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.
 
 Fredag 5 juli: ASAP Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.
 
 Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur ASAP Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även ASAP Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.
 
 Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att ASAP Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.
 
 Torsdag 11 juli: ASAP Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.
 
 Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att ASAP Rocky släpps från häktet.
 
 Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.
 
 Fredag 19 juli: ASAP Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa ASAP Rocky.
 
 Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.
 
 Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av ASAP Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.
 
 Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av ASAP Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.
 
 Torsdag 25 juli: Åklagarens beslut om att åtala ASAP Rocky offentliggörs. I förhören beskriver artisten att hans agerande kom som svar på ”en attack”.
 
 Fredag 26 juli: Donald Trump kritiserar statsminister Stefan Löfven: ”Vi gör så mycket för Sverige men får inget tillbaka”. Svenska regeringen vill inte kommentera utspelet närmare men säger att ”alla är lika inför lagen” i Sverige.

Leif GW Persson om ASAP Rocky:
”En jävla massa overkill”| PODD

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE