KD-politikern i coronatider: Stäng systembolagen

Uppmanar statsministern att lyfta frågan

Våld mot kvinnor och barn i hemmet ökar i coronakrisens spår.

För att råda bot på problemet föreslår nu Katarina Gustavsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Falun, att stänga systembolagen.

– Vi måste vara modiga, säger hon.

Men partiet backar inte förslaget som de anser är ogenomtänkt.

Risken för våld i nära relationer ökar när alltfler vistas i hemmet under coronapandemin.

Nyligen slog riksförbundet Unizon larm om att kvinnor och barn som utsätts för brott i hemmet också borde betraktas som en riskgrupp för corona.

”Statsministern borde ta ansvar”

En som vill vända den dystra utvecklingen är Katarina Gustavsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Falun. I en artikel i Dalarnas Tidningar föreslog hon nyligen att samtliga systembolag tillfälligt borde stängas.

– Nu i coronatider är folk mycket mer hemma och det är svårt att veta vad som händer innanför hemmets väggar. Genom att minska tillgängligheten på alkohol tror jag att vi också kan minska våldet mot kvinnor och barn.

Katarina Gustavsson betonar att idén är hennes egen, men att hon hoppas att partiet och självaste statsministern ska ställa sig bakom förslaget.

– Jag tycker statsministern borde ta ansvar och jobba mot en sådan här inriktning. Staten måste ta sitt ansvar och något måste helt klart göras.

”Det är jättemånga som hört av sig”, berättar Katarina Gustavsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Falun.
”Det är jättemånga som hört av sig”, berättar Katarina Gustavsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Falun.

Fått mer ros än ris

Trots att beslutet även enligt henne själv kan ses som kontroversiellt så menar hon att det krävs drastiska åtgärder för att få bukt på problemet.

– Jag vet att frågan är jättekontroversiell och nästan tabu att prata om. Men jag är beredd att stå upp mot våldet. Kan jag göra något så gör jag det, även om det blir motreaktioner. Vi måste vara modiga. Räddar man ett barn så räddar man ett liv, och räddar man en familj så räddar man ett samhälle.

Hon berättar att det senaste dygnet mestadels har kantats av rosor.

– Det är jättemånga som hört av sig, både på sms, samtal och vissa har även knackat på dörren. Jag skulle säga att 98 procent varit positiva och tackat för att jag lyft frågan. Även de som inte hållit med mig har varit trevliga.

– En person skrev till mig att kampen var behjärtansvärd men att denne inte tyckte att det var rätt väg att gå. Det var fint sagt tyckte jag.

”Min tro är stark”

Hur ser du på kritiken att en nedstängning kan innebära en andrahandsmarknad med smuggling och langning som följd?

– Det kommer alltid finnas kryphål men generellt så tror jag att tillgängligheten på alkohol kommer att minska. Jag tror att vi kommer att kunna hantera detta. En tro kan försätta berg, och min tro är stark.

Hur kommer du jobba för frågan framöver?

– Jag kommer att skicka brev till statsministern och även involvera partiet. För mig är det viktigt att väcka debatt i frågan. Jag är banbrytare.

KD: Ogenomtänkt idé

Kristdemokraternas partisekreterare, Peter Kullgren, säger dock att partiets fokus i coronakrisen är vård och omsorg och inte att stänga Systembolaget.

”Det är inte relevant och inget som vi tycker eller driver som parti. Jag tror att detta ska läggas i facket av ogenomtänkta idéer snarare än konstruktiv politikutveckling i ett krisläge” skriver han i ett sms till Aftonbladet.

PODD Corona stänger gränsen - familjer tvingas isär

På ena sidan Haparanda och Sverige, på andra sidan Torneå och Finland. Tvillingstäderna sitter ihop trots att landsgränsen går mitt i städerna. Men i coronatider har Sverige och Finland olika förhållningssätt och nu sitter dubbla kravallstaket uppe för att hålla isär invånarna i städerna. Hur funkar det i en stad som delas av en riksgräns och vad betyder det för invånarna?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE